"Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania, in semestrul I 2016, l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (59% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 57,5% din total. Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (41% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (59,6%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati", precizeaza INS.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (53%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (94,1%). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,3%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,6%.

Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 37,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 34,8%. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 56,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare in muzee, obiective turistice, gradini zoologice/botanice au reprezentat 22,8 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (75,2% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 13,7%, urmate de autocare si autobuze cu 9,3%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 1,9%.

In cel de-al doilea trimestru din 2016, numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de 678.700, iar cheltuielile acestora s-au ridicat la 1,65 miliarde de lei.