Muzeul National din capitala Olandei a primit podelele noi, coloane pictate manual si un nou aranjament al exponatelor.   Se afla gazduit intr-o cladire din secolul 19, ce aminteste de un castel. O imagine la care autoritatile nu au vrut sa renunte, asa ca in timpul renovarii au pastrat exteriorul de caramida rosie, neatins. 

"Muzeul a fost proiectat de celebrul arhitect Pierre Cuypers in 1885. Este o cladire neo-gotica, cu accente de design specific bisericilor catolice", a explicat Wim Pijbes, directorul muzeului.

In interior, aripa dedicata faimoaselor lucrari, numita "Galeria de Onoare", se aseamana unei bazilici.

Pe locul altarului nu troneaza insa sculpturi religioase, ci una dintre cele mai importante picturi din lume: "Rondul de noapte" al lui Rembrandt.  Capodopera este singura opera de arta din cele peste 8.000 expuse, care nu si-a schimbat niciodata locul. Panza de 3 metri latime si 4 metri inaltime a fost asezata la capatul galeriei centrale a muzeului,  dominand practic toate celelate exponate. 

In cele doua aripi ale castelului, obiectele de arta vor fi dispuse in ordine cronologica. 

"In vechiul muzeu impartirea era facuta pe camere. O camera pentru obiectele din sticla, alta pentru cele din argint, in timp ce in noul muzeu ai ocazia sa strabati pe rand fiecare perioada cu toate artefactele caracteristice", a spus Taco Dibbit, director de achizitii al muzeului.

O asezare menita sa usureze vizitarea muzeului, dar si sa trezeasca admiratia pentru arta. "Vrem ca vizitatorii sa simta frumusetea atemporala a artei olandeze", a adaugat Taco Dibbi.

Una dintre marile atractii ale muzeului va fi si nou infiintatul Pavilion Asiatic, care va gazdui artefacte din India, Japonia si China. Autoritatile spera ca muzeul sa atraga in fiecare an cel putin 2 milioane de vizitatori, aproape dublu fata de anul 2003, cand a fost inchis pentru renovari.