Conform celor mai recente date ale Institutului Federal de Statistica, in anul 2016 Germania a inregistrat peste 880.000 de innoptari ale turistilor romani, in crestere cu 10% fata de anul anterior, una dintre cele mai mari avansuri din regiune.

Cu o cota de piata de 12%, Germania este pe locul al doilea ca destinatie din Europa, pentru turistii romani. Pe de alta parte, Romania este pe locul 18 ca tara de origine pentru turistii straini in Germania.

”Pentru 2017 estimam o crestere intre 4 si 8 procente fata de cele peste 880.000 de innoptari, adica undeva spre 900.000 de innoptari ale cetatenilor romani. In medie ei cheltuiesc 64 de euro pe zi, iar vizitele sunt in proportie de 81% de peste patru innptari. Sunt foate putine vizitele de scurta durata”, a afirmat Sallai, citat de News.ro.

Cei 64 de euro sunt cheltuielile masurabile, de transport si cazare si cheltuieli estimate pe baza unui studiu pe care il face Organizatia Germana de Turism.

Ca tendinta, romanii care calatoresc in scop de afaceri stau doar o noapte, in timp ce turistii care merg in vizita in Germania stau de regula in medie patru nopti.

In Germania, cel mai vizitat land este Bavaria, unde merg peste 27% din romani, urmat de Baden-Württemberg (20%), Hessen (15%) si Berlin.

Din Europa, cei mai multi turisti traini din Germania vin din Olanda si cheltuieste, in medie, 120 euro pe zi. De asemenea, un turist american cheltuieste peste 120 de euro pe zi in Germania si, de obicei, inchiriaza masini si viziteaza intreaga tara, dar si tarile vecine.

Dintre europeni, romanii sunt in primele zece nationalitati dintre turistii care viziteaza Germania.

Circa 69% dintre turistii romani in Germania aleg sa calatoreasca cu masina, insa este in crestere numarul celor ce prefera avionul (19% din totalul turistilor romani in Germania) si autocarul (10%).

Majoritatea turistilor care aleg Germania ca destinatie turistica fac parte din generatia tanara, cu varste cuprinse intre 15-34 de ani (49%). Numarul turistilor de peste 55 de ani reprezinta 27% din total celor care viziteaza Germania.

Germania este a doua optiune de calatorie in topul celor mai populare destinatii turistice pentru europeni, cu 53,7 milioane de excursii organizate din Europa, dupa Spania care a inregistrat o crestere de 10%, iar Franta se afla pe locul al treilea.

Germania il celebreaza in acest an, in mai multe orase, pe calugarul reformator Martin Luther, cel care in urma cu 500 de ani si-a afisat cele 95 de teze la poarta bisericii castelului din Wittenberg si a dat nasterii miscarii protestante, punand capat monopolului Bisericii Catolice in vestul Europei.