Din cauza numarului mare de turisti, circulatia pe drumul de coasta care leaga satele din regiunea Cinque Terre din Italia se desfasoara zilele acestea in sistem pendul, transmite AFP, preluata de Agerpres.

Cresterea numarului de turisti chinezi este unul dintre motivele pentru care acest parc national inscris in patrimoniul UNESCO, unde traiesc aproximativ 5.000 de locuitori, a atras anul trecut 2,5 milioane de turisti.

Si alte perle ale turismului italian precum Venetia, Florenta sau Capri se confrunta cu presiuni similare, care i-au determinat pe unii locuitori sa ceara limitarea accesului in anumite zona sufocate de turisti.

"Relatia dintre vizitatori si locuitori este in pericol sa devina una conflictuala", a explicat recent primarul Venetiei, Luigi Brugnaro, care alaturi de alti responsabili locali a demarat o campanie pentru a putea limita accesul in anumite zone, o masura pe care Guvernul de la Roma o ia in considerare.

In cazul parcului national Cinque Terre, administratorul Vittorio Alessandro a facut valuri la inceputul acestui an cand a dezvaluit o initiativa de controlare a numarului de vizitatori care intra in regiunea care se intinde pe o suprafata de 43 de kilometri patrati. Pentru a avea acces pe potecile de coasta trebuie platit un bilet de 7,50 euro pe zi iar vizitatorii platesc un bilet mai scump decat localnicii.

Initiativa lui Vittorio Alessandro a fost criticata pentru ca risca sa ii determine pe turisti sa ocoleasca zona, insa pana acum acest lucru nu s-a intamplat. Alessandro sustine ca initiativa are drept scop doar reducerea numarului de vizitatori in perioadele de varf. "Nu avem porti, nu avem bariere, parcul este deschis...insa acesta este un teritoriu fragil iar fluxul de vizitatori trebuie rationalizat", a declarat Vittorio Alessandro.

In prezent, eforturile se concentreaza pe extinderea traficului feroviar, in ideea de a repartiza mai bine in cursul zilei fluxul de sosiri si plecari. Provocarea care a ramas de rezolvat o constituie numarul mare de vizitatori care ajung in regiunea Cinque Terre prin intermediul navelor de croaziera. "Acestia se deplaseaza in grupuri compacte si pe perioade foarte scurte. Un turism sustenabil este cel care este benefic atat pentru gazda cat si pentru vizitator, insa cand turismul este atat de rapid si frenetic, teritoriul nu ramane cu nimic", considera Vittorio Alessandro.

Chiara Gasparini, o localnica din regiunea Cinque Terre sustine ca majoritatea localnicilor au profitat de renumele regiunii, iar interesul crescut al vizitatorilor din Asia a permis extinderea sezonului turistic chiar si in lunile ianuarie si februarie, care in mod traditional sunt mai linistite.