Pe Dragana si Bojo, doi straini veniti cu afaceri, ii gasim in Centrul Istoric din Bucuresti. Se uita mirati la oamenii strazii.

"Aici nu gasesti suveniruri, magazine. Nu este o imagine frumoasa cand vezi oameni dormind pe strada. Nu-mi place ca aveti o cladire frumoasa si langa ea una in paragina", spune turista.

Iar cladirile care ar putea atrage turisti sunt inchise. "Daca la paris Arcul de Triumf este un punct de mare atractie turistica, Arcul de Triumf al Bucurestiului, astazi, pe 16 iunie, este in reparatie. Nu stim sa punem in exploatare ce avem”, explica Gheorghe Fodoreanu, reprezentantul Federatiei Operatorilor de Turism.

In timp ce autoritatile altor tari au gasit solutii pentru ca turistii sa viziteze monumente aflate in renovare, Arcul de Triumf din Bucuresti va fi inchis pana in primavara anului viitor.

In plus, pentru ca nu avem drumuri de acces catre zonele frumoase ale tarii si nici servicii de calitate, doar 30% din cei 1,8 milioane de straini cati poposesc anual in Romania ne viziteaza strict din placere.

Peste 90% din cheltuielile turistilor care vin in Romania merg in special pentru cazare cu mic dejun. 15% pentru cumparaturi pentru toate felurile, iar 11% pentru cheltuieli in restaurante si baruri.

In total, strainii lasa anual un miliard de euro in Romania. De aproape trei ori mai putin decat in Bulgaria.