"Oficial, trei mari agentii de turism din Romania au confirmat intentia sa isi deschida sucursale in Romania. Deja agentiile noastre cunosc asta si au intrat in legatura cu ele. Este vorba de Christian Tour, Paralela 45 si Mareea, care vor sa profite de eliminarea vizelor pentru cetatenii moldoveni", a declarat pentru Mediafax Gabriel Margineanu, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, care reprezinta agentii de turism si hoteluri.

Consiliul UE a aprobat recent propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova. Astfel, cetatenii din Republica Moldova care detin pasapoarte biometrice vor putea calatori in spatiul Schengen fara viza, iar eliminarea vizelor ar urma sa intre in vigoare la inceputul lunii mai.

"Avem deja pe piata doua agentii din Turcia si cate una din Bulgaria si Grecia. Grecii au venit anul trecut, iar turcii si bulgarii sunt prezenti de trei ani. Cele mai importante destinatii pentru turistii moldoveni sunt Bulgaria, Turcia, Romania, Grecia si Egipt", a mai spus Margineanu.

Marius Pandel, directorul general al Christian Tour, spune ca va deschide o agentie la Chisinau pana in luna iunie, motiv pentru care saptamana trecut s-a intalnit la Chisinau cu reprezentanti ai patronatelor si ai Autoritatii pentru Turism. Potrivit acestora, anul trecut au plecat in strainatate, prin agentiile de turism, peste 150.000 de cetateni moldoveni, dintre care 57.000 in Turcia, 50.000 in Bulgaria, 14.000 in Romania, 9.000 in Ucraina si 8.500 in Grecia.

"Vor avea in acest an 18 curse charter pe saptamana catre Antalya, iar noi vom deschide zboruri de la Chisinau catre Grecia. Anul acesta, insa, vom merge pe hub-urile noastre de charter si autocare din Iasi si Bacau si ii vom aduce aici cu autocarele. Mai departe, vor pleca fie cu cursele charter, fie cu autocarele noastre din Romania catre Grecia, Turcia si Bulgaria. Vrem sa ducem si romani la Chisinau si sa aducem si moldoveni in Romania", a spus Pandel.

El a afirmat ca in afara de cei 9.000 de cetateni din Republica Moldova care se duceau anual in Ucraina prin agentii, alti 20.000 mergeau pe cont propriu.

"Dintre acestia, majoritatea alegeau pentru vacante Odesa si Crimeea. In contextul politic actual, am inteles ca multi dintre ei vor renunta la aceste destinatii si speram sa ii convingem sa vina pe litoralul romanesc", a adaugat Pandel.

Mareea va intra, de asemenea, pe piata din Republica Moldova cel tarziu in toamna. "Suntem in discutii pentru a prelua o agentie de turism locala, iar daca nu se va concretiza, vom deschide o agentie de la zero. Intram in Republica Moldova pentru ca este o piata care va creste dupa liberalizarea vizelor, iar cresterile vor fi atat pentru Romania, cat si pentru alte destinatii. Noi vom incerca sa aducem turistii in principal pe destinatiile montane si de litoral din Romania. Sunt convins ca vom reusi sa atragem multi turisti moldoveni cu pachetele all inclusive", a afirmat Marius Usturoiu, proprietarul Mareea.

Si Paralela 45 a anuntat recent ca va intra pe piata din Republica Moldova, pe care o considera una cu potential. "Am analizat foarte atent timp de doi ani solicitarile venite din Republica Moldova si am ajuns la concluzia ca este o piata cu un mare potential de crestere. Dorim sa abordam aceasta piata atat pe segmentul vacantelor individuale, cat si corporate, avand know-how si experienta dezvoltate pe parcursul a 24 de ani de activitate", a declarat intr-un comunicat Alin Burcea, proprietarul agentiei Paralela 45.

Paralela 45 si-a propus sa acopere, cu agentia de la Chisinau, mai multe destinatii externe si sa ofere de la cazari interne si internationale, bilete de avion si de tren, transferuri, asigurari de calatorie, inchirieri de masini si aeronave private, pana la parcuri de distractii, destinatii exotice, citybreak-uri si croaziere.

"Eliminarea vizelor pentru cetatenii moldoveni votata recent de Parlamentul European ne face sa fim foarte optimisti privind evolutia turismului in Republica Moldova. Propria experienta ne-a demonstrat ca odata cu eliminarea vizelor pentru romani, cererile de vacante in Uniunea Europeana au cunoscut o crestere semnificativa",
a mai declarat Alin Burcea.

In afara celor trei turoperatori, si alte agentii din Romania studiaza intrarea pe piata din tara vecina. Vola.ro, cea mai mare agentie online romaneasca, deserveste de mai multi ani piata din Republica Moldova si are clienti de acolo care rezerva si achizitioneaza bilete de avion online.

"Deocamdata ne adresam doar vorbitorilor de limba romana de acolo si nu avem o prezenta fizica in Moldova, iar totul se intampla online sau prin call center-ul din Bucuresti. Am sesizat insa o crestere a achizitiilor de bilete de avion din Republica Moldova, iar in ceea ce priveste o prezenta efectiva la Chisinau, analizam atat posibilitatea unei colaborari cu o firma care sa ne reprezinte acolo, cat si o investitie directa", a spus Daniel Truica, managing partner si fondator Vola.ro.

In Republica Moldova functioneaza aproximativ 400 de agentii de turism locale.

Pentru a obtine un pasaport biometric, cetatenii moldoveni trebuie sa plateasca 39 de euro si sa astepte 30 de zile. Daca doresc sa-l obtina in trei ore, pretul este de 127 de euro. Parlamentul European a votat, la 27 februarie, eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova. Negocierile dintre UE si R. Moldova pentru liberalizarea vizelor au inceput in iunie 2010.