Numit Orion, programul celor de la NASA este primul pas catre trimiterea oamenilor pe Marte. Orion va face, astfel, posibila explorarea spatiului dincolo de limitele pe care le-a stabilit Apollo, scrie Bloomberg Businessweek.

Odata cu primul test, agentia spatiala americana vrea sa verifice cat de dificila va fi trimiterea oamenilor pe Marte si care sunt provocarile unei astfel de misiuni.

Prima misiune care va duce primii oameni pe Marte este anticipata pentru anul 2035, dar aceasta va fi precedata de numeroase lansari de capsule de mici dimensiuni, cu o capacitate de patru persoane, care vor ajuta la dezvoltarea proiectului si a tehnologiei care va proteja astonautii radiatii in adancul spatiului.

Una dintre aceste misiuni, care va avea loc in a doua jumatate a anilor 2020 si care va fi condusa de roboti, va avea “o intalnire” cu un asteriod si va orbita in jurul Lunii. Misiunea va avea ca scop colectarea de material experimental de pe asteriod.

Prima capsula Orion, care va fi lanseta in spatiu pe 4 decembrie, va face inconjurul Pamantului de doua ori. Dupa un zbor de patru ore si 24 de minute, Orion se va prabusi in Oceanul Pacific, la aproape 1.000 km de San Diego, cu o viteza redusa la aproximativ 27 km pe ora de parasute gigant. Capsula va fi ulterior colectata de un transportor USS Anchorage.

In timpul primului zbor Orion va fi testat si un sistem de parasire a navetei in caz de pericol, care detecteaza problema in cateva milisecunde de la aparitia ei, cel mai sofisticat sistem de acest fel construit de NASA. “Toate testele se vor face cu ajutorul computerelor, niciun om nu va fi implicat”, spune Kevin Rivers, manager al proiectului.

Prima capsula va fi lansata in spatiu cu ajutorul unei rachete Delta IV construita de United Launch Alliance, un joint venture intre Boeing si Lockheed Martin. Urmatoarele misiuni Orion vor fi lansate de Space Launch System, cea mai mare racheta din istoria agentiei spatiale americane. Prima lansare este programata pentru anul 2018.