Infrastructura este la fel de importanta ca o camera curata si o mancare proaspata. Cine nu se considera respectat pentru banii dati, poate trimite imagini si fotografii pe site-ul nostru www.stirileprotv.ro. ''Inspectorul Vacanta'' le va cere socoteala hotelierilor si autoritatilor, in numele turistilor neglijati.

Mii de turisti merg anual in Parang, intr-o zona splendida, ce pare pictata. Ce gasesc insa la Ranca? Drumuri distruse, hoteluri si pensiuni construite haotic si multa mizerie, in lipsa unor cosuri de gunoi.

Autoritatile nu au niciun plan de dezvoltare, fara sa intuiasca o clipa potentialul zonei. De la Ranca porneste Transalpina, soseaua care te duce deasupra norilor si de care turistii straini sunt indragostiti.

Soseaua serpuita Transalpina ne duce pana la 1.600 de altitudine, unde de la distanta rasare dintre brazi Ranca. Primele cabane s-au construit aici in 1930, insa zona a inceput sa fie modernizata doar de 15 ani.

Problema este ca in ciuda potentialului urias, statiunea s-a dezvoltat haotic. S-au ridicat sute de constructii fara autorizatie si fara un plan unitar.

Drumurile de acces sunt atat de proaste incat deseori turistii trebuie sa isi lase masinile pe singura strada asfaltata din localitate si sa o ia apoi la pas pana la cabana.

Ranca este cautata de turisti in primul rand iarna, pentru ca are un domeniu schiabil mare. Vara insa putini se incumeta.

La inceputul anului, cabanierii de aici, uniti intr-o asociatie, au protestat la prefectura din Targu Jiu si au cerut ca din cele doua milioane de lei care se aduna din taxe si impozite, macar o parte sa se intoarca la Ranca, sub forma unor investitii menite sa atraga lumea.

In acte, Ranca nu e statiune, ci doar un cartier administrat de doua localitati: Baia de Fier si Novaci. Primarii de aici isi paseaza reciproc responsabilitatile si, in plus, dau vina pe cabanieri.

Dumitru Turbaceanu, primar comuna Baia de Fier: "Cei de acolo, din statiune, nu au contracte de gunoi. Cred ca Garda de Mediu ar trebui sa intervina. Ei le arunca, bineinteles, noi primaria sustinem ridicarea gunoaielor din Ranca, cred ca nici 5% nu au contracte."

In rest, nicio oficialitate nu isi asuma sa transforme acest loc minunat intr-unul cu adevarat civilizat.