Majoritatea hotelurilor, vilelor şi pensiunilor asigură cină festivă cu ocazia Zilei Naţionale, iar o cameră într-o pensiune rurală costă între 70 şi 120 de lei, în timp ce preţul minivacanţei poate ajunge în medie la 2.500 de lei de familie.

În staţiunile interne sunt aşteptaţi peste 150.000 de turişti, este cea mai mare cifră de până acum în ce priveşte vacanţa de 1 decembrie. Ca premieră, turiştii români au început să-şi rezerve minisejurul cu mai mult timp înainte faţă de anii trecuţi, foarte multe rezervări având loc în luna septembrie. Aşa cum 1 Mai reprezintă oarecum o predeschidere a sezonului de vară, la fel, 1 Decembrie introduce turiştii în atmosfera de iarnă”, a declarat consultantul în turism Traian Bădulescu.

Cele mai solicitate pachete turistice sunt pentru staţiuni montane şi turism rural, spune el.

”Valea Prahovei va fi extrem de aglomerată în această perioadă, cu majoritatea hotelurilor având grade de ocupare de peste 90%. De asemenea, mulţi români aleg şi staţiunile balneoclimaterice, unde hotelurile oferă tarife foarte avantajoase iar cadrul natural este deosebit. O altă categorie de turişti alege oraşele istorice, cu pieţe de Crăciun, precum Sibiu sau Braşov”, precizează Traian Bădulescu.

Majoritatea hotelurilor, vilelor şi pensiunilor asigură cină festivă cu ocazia Zilei Naţionale, punând la loc de cinste drapelul naţional, foc de tabără precum şi elemente tradiţionale, precum folclor, artizanat etc.

Ceva mai puţini turişti aleg city break-uri în marile oraşe europene sau circuite ale pieţelor de Crăciun, pachete turistice oferite de agenţiile de turism şi care includ oraşe precum Viena, Budapesta, Praga, Bratislava, subliniază consultantul.

Şi reprezentanţii Paralela 45 spun că, în ţară, locurile disponibile sunt aproape epuizate.

În ceea ce priveşte destinaţiile interne, costul mediu/familie porneşte de la 2.500 lei, în timp ce la extern este de 800 euro pentru două persoane. Profilul turiştiilor este de tineri cu vârsta până în 40 de ani, mulţi dintre ei apelând la metodele de plată online, cu carduri de credit, în până la 12 rate fără dobândă”, spune Dan Dumitru, director de marketing la Paralela 45.

Și pe litoral sunt deschise hoteluri, iar aici vin cei care doresc să evite aglomeraţia de pe Valea Prahovei.

”Există cerere, sunt hoteluri deschise pentru vacanţa de 1 decembrie. Cei mai mulţi turişti vin din Bucureşti, dar şi din Ploieşti, Piteşti, Galaţi ori Brăila. Ei vin la bazele Spa, dar şi la pescăriile foarte bune de pe litoral, pe care turiştii le cunosc”, declarat Aurelian Marin, director general al touroperatorului Paradis-Vacanţe de Vis, unul din cei mai mari operatori pe litoralul românesc.

Acesta afirmă că vânzările de Black Friday au fost de patru ori mai mari faţă de anul trecut.

În ceea ce priveşte preţurile, la un hotel de cinci stele de pe litoral două nopţi de cazare cu mic dejun costă 98 euro de persoană, având inclusă o cină tradiţională românească în data de 1 Decembrie, cu band live şi foc de tabără.

Iar la un hotel de patru stele pachetul de trei nopţi cu mic dejun ajunge la 489 lei/ persoana, având incluse cina pe 30 noiembrie, un prânz tradiţional pe 1 decembrie şi cina pe 2 decembrie.