Turistii amatori de croaziere cu iahturile proprii sau inchiriate puteau alege pana acum numai doua porturi de acostare pe tarmul nostru. Tomis din Constanta, in zona turistica, si cel privat de la Eforie Nord. Cei mai multi mergeau insa in Bulgaria si Turcia pentru conditiile mult mai bune decat la noi.

Acum, lucrurile s-au inversat. Daca la Trabzon, in Turcia, tariful de acostare pentru un iaht de mari dimensiuni ajunge si la 500 de euro pe luna, iar la Varna, in Bulgaria, la 400 de euro, in noul port din Mangalia, taxa nu trece de 300 de euro. "La momentul actual este cel mai ieftin port de pe coasta de vest a Marii Negre. Infrastructura este foarte buna, la bulgari nu-i asa. E unul dintre porturile cele mai frumoase din Europa si am fost in toata lumea", spune Abdula Seviadin, proprietar Catamaran.

"Speram ca prin astfel de investitii, cum este portul din Mangalia, sa reusim sa atragem turistii pe litoralul romanesc, atat de frumos de altfel si daca se intimpla sa nu fie si vreme de plaja", spune Elena Udrea, ministrul Turismului.

In portul din Mangalia au acostat deja zeci de ambarcatiuni. Unele sunt chiar ale vecinilor bulgari, care au venit la noi atrasi de preturile mai mici. Multi proprietari de iahturi, plimbati pe la Nisa ori Monaco, spun ca nu si-au petrecut pana acum vacantele la noi, pentru ca nu aveau unde acosa.

Portul turistic din Mangalia inseamna o investitie de peste 5 milioane de euro.