In expunerea de motive a documentului, se arata ca, in conformitate cu prevederile art. 278 alin.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, "consiliul local poate institui o taxa pentru sederea intr-o unitate de cazare, intr-o localitate asupra careia consiliul local isi exercita autoritatea".

"Taxa hoteliera se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate in unitatile de cazare", iar "taxa hoteliera in cota de 1 % din valoarea totala a cazarii/tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului se incaseaza de persoanele juridice prin intermediul carora se realizeaza cazarea, odata cu luarea in evidenta a persoanelor cazate", potrivit art. 279 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Proiectul PMB se afla in dezbatere publica pana la data de 22 octombrie, pe site-ul institutiei, dupa aceasta data urmand sa fie supus dezbaterii consilierilor municipali intr-o sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Conform normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, daca hotararea nu este adoptata pana la data de 31 mai a anului in curs, atunci taxa hoteliera nu se plateste in anul urmator, noteaza Mediafax.

In ultimii trei ani, nu a fost incasata o taxa hoteliera in Bucuresti, proiectele de hotarare elaborate anual de PMB in acest sens nefiind adoptate de CGMB.

Primarul general Sorin Oprescu declara, la sfarsitul lunii mai 2011, ca in 2010, cand taxa hoteliera era de trei procente din veniturile provenite din cazare, municipalitatea a obtinut astfel 400 de milioane de lei.

Cota taxei se stabileste de consiliul local si este cuprinsa intre 0,5% si 5%. Din 2006, cota pentru Bucuresti a fost de 3%.