Raportul prezintă o imagine sumbră privind planeta noastră, după doi ani consecutivi în care temperatura globală înregistrată a fost cea mai ridicată din istorie. Meteorologii au început să înregistreze temperaturile globale în 1880.

Recordurile de căldură de anul trecută sunt rezultatul influenţei combinate a tendinţelor de încălzire a climei pe termen lung şi ale unui El Nino (curentul cald ecuatorial din Pacific – n.r.) puternic la începutul anului”, se arată în document.

Textul de 300 de pagini, la care au contribuit aproape 500 de oameni de ştiinţă din peste 60 de ţări, arată că principalii indicatori ai schimbării climatice continuă să reflectă tendinţe corespunzătoare unei intensificări a încălzirii planetare.

De altfel, deşi nu au fost luate în calcul în raport, primele şase luni ale anului 2017 au fost, de asemenea, printre cele mai călduroase înregistrate din 1880, potrivit NOAA.

Publicarea raportului intervine la o săptămână după ce Statele Unite au informat oficial, în scris, ONU în legătură cu decizia de a se retrage din Acordul pentru Climă de la Paris.

Valuri de caniculă și topirea ghețarilor

Mai mulţi indicatori-cheie, precum temperaturile pe suprafaţa Globului, nivelul oceanelor şi gazele cu efect de seră din atmosferă au depăşit anul trecut recordurile stabilite în 2015. Astfel, în 2016, concentraţia de dioxid de carbon (CO2) pe Terra a depăşit 400 de ppm (particule la un milion de particule atmosferice), pentru prima dată de la începutul măsurării sale. Mai mult, este cel mai crescut nivel din ultimii 800.000 de ani, dacă sunt luate în calcul datele obţinute din studiul straturilor glaciare.

Mai multe ţări, printre care Mexicul şi India, au înregistrat temperaturi anuale record în 2016.

AFP aminteşte că India s-a confruntat şi recent cu un val de căldură extremă. Săptămâna trecută, temperaturile au depăşit 44 de grade Celsius, ceea ce a dus la o penurie de apă pentru 330 de milioane de oameni şi s-a soldat cu 300 de morţi.

În zona Arctică, cea mai sensibilă la încălzirea climatică, temperatura medie la suprafaţă a fost anul trecut cu două grade peste media pentru perioada 1981-2010, stabilind un nou record.

De la sfârşitul iernii 2015-2016 până în martie, întinderea maximă a gheţurilor arctice a fost cea mai mică din ultimii 37, de când este monitorizată prin satelit.

În Antarctica, banchiza a înregistrat cea mai scăzută creştere din istorie.

În ceea ce priveşte temperatura globală a oceanelor, aceasta a fost mai ridicată (+0,1 grade Celsius) decât tendinţa din 1950-2016, se arată în raport.

Schimbarea climatică, cea mai mare provocare pentru omenire și viața pe Pământ

Topirea gheţarilor şi a calotelor polare a crescut nivelul oceanelor la un nou record – 82 de milimetri peste media înregistrată în 1993. În regiunile ecuatoriale, 93 de furtuni tropicale s-au produs în 2016, adică mult peste media din perioada 1981-2010 (82 de furtuni tropicale), dar mai puţine decât cele 101 din 2015.

“Schimbarea climatică este una dintre problemele cele mai presante căreia trebuie să îi facă faţă omenirea şi viaţa pe Pământ”, scriu autorii raportului disponibil online.

Un alt raport, redactat de 13 agenţii federale americane şi publicat săptămâna aceasta de New York Times detaliază efectele încălzirii climatice în Statele Unite, precizând că temperaturile medii au crescut în mod spectaculos în ultimele decenii pe teritoriul american şi au ajuns în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii 1.500 de ani. Documentul nu a fost publicat oficial şi nici aprobat de administraţia Trump.

Oamenii de ştiinţă se tem că raportul va fi cenzurat, deoarece contrazice afirmaţiile preşedintelui şi membrilor cabinetului său, potrivit cărora “contribuţia umană la schimbarea climatică nu este demonstrată”.