Cele mai puternice creşteri în rândul statelor membre au fost înregistrate în Letonia (8,3%), Lituania (7,7%), Malta (6,5%), Polonia (5,8%) şi România (5,5%), arată datele publicate de Eurostat.

Aceste date mai arată că România este pe primul loc în UE când vine vorba de înnoptările turiştilor rezidenţi, în condiţiile în care înnoptările turiştilor români au reprezentat 81% din total. La polul opus, înnoptările turiştilor străini au reprezentat 96% din totalul înnoptărilor în Malta.

În cifre absolute, Eurostat susţine că înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică din România au însumat 28,4 milioane, din care 23,1 milioane au reprezentat înnoptările turiştilor români şi 5,3 milioane cele ale turiştilor străini.

Lider în UE a rămas Spania, cu 467 milioane de înnoptări, în scădere uşoară cu 0,9% comparativ cu 2017, urmată de Franţa, cu 444 milioane de înnoptări, o creştere de 2,4%, Italia, cu 429 milioane de înnoptări, plus 1,9%, şi Germania, cu 419 milioane de înnoptări, în urcare cu 4,3%.

În cazul României, anul 2018 a fost marcat de o creştere record a numărului românilor care au decis să meargă în vacanţă în staţiunile din ţară datorită celor 1,2 milioane de de vouchere de vacanţă acordate angajaţilor din sectorul public. Specialiştii estimează că voucherele de vacanţă acordate bugetarilor au adus în sectorul turistic aproximativ 400 de milioane de euro.

În luna decembrie, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat că în 2019 va continua acordarea de vouchere de vacanţă, deoarece fost o iniţiativă foarte bună. Voucherele se vor acorda pentru întreg sectorul bugetar la un nivel 1.450 de lei.