Si asta pentru ca acum platesc mult mai putin decat cu o luna inainte de plecarea in vacanta. Tendinta este confirmata si de companiie aeriene care anunta ca vanzarile li s-au dublat comparativ cu anul trecut.

Dupa ce in 2009 vanzarile de bilete nu au mai mers chiar atat de bine ca in anii precedenti, operatorii aerieni au iesit la inaintare inca din lunile ianuarie - februarie cu oferte promotionale pentru destinatiile europene.

„Toate destinatiile din orarul de vara au preturi foarte mici, daca pasagerii isi cumpara biletul in avans. Spre exemplu, un bilet dus-intors pentru Roma la inceput de iulie ajunge la 40 de euro dus-intors cu toate taxele incluse. Londra este accesibila in aceeasi perioada cu 100 de euro dus-intors, cu toate taxele incluse”, a declarat pentru incont.ro Adrian Ionascu, director general al companiei Blue Air.

La compania Tarom, s-au rezervat deja 25.000 de zboruri dus-intors, pentru perioada aprilie - decembrie 2010, la tariful special de 50 de euro plus taxe. Numarul rezervarilor este dublu comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

 „Cele mai vandute destinatii la tariful special de 50 euro, plus taxe sunt Spania, Germania, Italia, Olanda, Turcia, Franta si Anglia”, a spus Ruxandra Brutaru, directorul general al companiei.

Si la Blue Air situatia este cam aceeasi. „Deja fata de aceeasi perioada a anului trecut avem mult mai multe rezervari, in special prin website. Aceasta ne indica o adaptare la comportamentul de tip european: folosirea mediului online si planificarea din timp. Ne bucuram ca romanii au fost atat de receptivi la introducerea orarului de vara si ca am reusit sa oferim bilete la preturi atat de reduse, de exemplu, 80 de euro pentru un round trip (dus-intors) cu toate taxele incluse pentru Larnaca, una dintre cele mai populare destinatii de vara”, a mai explicat directorul general al companiei in cauza.

Pentru unele destinatii, biletele "la oferta" s-au si epuizat, fapt ce indica inca o data ca romanii se gandesc mai intai la transport, si apoi la cazare. Multi dintre cei care isi fac rezervarile de pe acum sunt turisti care aleg sa plece in vacanta pe cont propriu si nu printr-o agentie de turism.

“De exemplu, pentru cursa Cluj Napoca – Palma de Mallorca sunt foarte multe cereri, astfel ca biletele la cele mai mici tarife deja s-au epuizat pentru unele zboruri din luna august. In ceea ce priveste numarul celor care deja si-au facut rezervari, suntem la nivelul anului trecut, astfel ca ne sfatuim pasagerii sa rezerve din timp cele mai ieftine locuri, inainte ca acestea sa se epuizeze”, a declarat pentru incont.ro  Natasa Kazmer, Director Corporate Communication si Relatii Publice al companiei aeriene low-cost Wizz Air.

Cel mai mare numar de bilete vandute de Wizz Air in luna ianuarie are ca destinatii Spania, pentru zborurile spre Madrid, Barcelona, Valencia si Italia spre Roma si spre destinatiile din nord: Pisa, Forli/Bologna, Milano, Treviso/Venetia, Cuneo/Torino.

Pentru orarul de vara, dintre cele mai mici tarife disponibile sunt cele de la Cluj catre Palma de Mallorca 180 lei (un singur zbor, cu toate taxele incluse) sau de la Bucuresti spre Catania cu doar 90 lei (un singur zbor, cu toate taxele incluse). Mai mult, la pretul de 90 lei sunt disponibile zboruri din Romania catre toate destinatiile din Italia.

“Un grad de atractivitate turistica mai mare pentru sezonul de primavara- vara este inregistrat pentru destinatii precum Venetia, Atena , Roma, Florenta, iar preturile pe care pasagerii le pot gasi acum la vanzare pe website si la agentiile de turism incep de la 98 euro dus–intors, plus taxe. Aceste preturi fac parte din diferite promotii si sunt cu 35-45% mai mici decat tarifele normale practicate pe perioada verii”, au spus, la randul lor, reprezentantii Carpatair.

Alte destinatii la mare cautare par a fi: Lisabona - 100 euro/persoana dus-intors cu taxele incluse (la Blue-Air), Dublin- 80 de euro/persoana dus-intors cu taxele incluse (tot la Blue Air) si Florenta - cu 60 euro/persoana dus-intors.

Si Romania e interesanta pentru turistii straini, spun oficialii de la Carpatair fara sa dea prea multe detalii. Ei estimeaza c anumarul turistilor straini care vor sa vina in tara noastra ca sa-si petreaca vacanta este in continua crestere.