Primele cinci locuri in preferintele turistilor romani sunt ocupate de Maldive, Thailanda, Republica Dominicana, Bali si Cuba. Acestia platesc intre 1.400 euro - 2.500 euro de persoana pentru un sejur.

Un trend interesant este, conform Eturia, ca numarul romanilor care aleg sa calatoreasca singuri este in crestere. Totusi, 65% dintre solicitarile primite de Eturia vin din partea familiilor, in timp ce doar 10% dintre clienti aleg sa mearga singuri in concediu.

Majoritatea celor care opteaza pentru un sejur single lucreaza in corporatii. Exista si varianta celor care se inscriu single in vacante de grup si care isi doresc sa fie inclusi pe liste de partaj, astfel incat ajung sa imparta camera cu alte persoane de acelasi sex pentru a plati mai putin la cazare.

Preturile pentru o vacanta exotica variaza intre 1.150 si 5.300 euro/persoana. Cele mai mici preturi sunt pentru Thailanda (1.190 euro/persoana pentru 9 nopti in Bangkok si Hua Hin) si Cuba (1.150 euro/persoana pentru 7 nopti la plaja in Varadero).

Daca in urma cu 2 ani media de varsta a persoanelor care alegeau sa calatoreasca in destinatii exotice era intre 35 si 50 de ani, in prezent turistii au varste cuprinse intre 25 si 65 de ani si tot mai multi tineri intre 25-35 de ani incep sa solicite calatorii in destinatii exotice.

Turistii romani care calatoresc in destinatii exotice opteaza pentru experiente autentice precum lectii de gatit acasa la localnici, spectacole consacrate, cum ar fi teatrele de pe Broadway in New York sau Tropicana in Havana si plimbari cu elefantul.

Cele mai solicitate facilitati sunt camerele cu vedere la ocean, in cazul destinatiilor de plaja, masinile inchiriate pentru circuite pe cont propriu si excursiile optionale catre insulele din apropiere. Pe lista facilitatilor preferate se afla si serviciile wellness & SPA din resorturile specializate, in special din Thailanda, India sau Maldive.