"Daca am pune cap la cap toti acesti mici (cantitatea consumata anual - n.r.) am ajunge pana la luna si ne-ar mai ramane sa facem inconjorul pamantului de doua ori", se arata intr-un comunicat al federatiei, care deruleaza campania "Taie TVA", de reducere a TVA la carne si preparate din carne, noteaza Mediafax.

Un roman mananca in medie 40 de mici pe an, daca se ia in calcul populatia activa intre 20-55 ani (11 milioane persoane, potrivit datelor INS).

Consumul de mici creste pe tot parcursul verii, insa varful este atins in mini-vacanta de 1 Mai, cand romanul mananca mici cat pentru o luna intreaga.

"Punand baza tot pe populatia activa, de 1 Mai, un roman consuma in medie trei mici cu TVA 24%. Daca TVA ar fi 5%, cu acelasi buget, un roman si-ar permite sa cumpere patru mici", se mai spune in comunicat.

Calculand pentru un grup de prieteni care ies la un gratar si cumpara doua kilograme de mici (15,5 lei/kg cost mediu), doua de piept de pui (21,5 lei/kg) si un kilogram de ceafa de porc (in medie 20 lei/kg), cu TVA de 5% ar plati 79 de lei in loc de 114 lei cu TVA 24%, economisind astfel 35 de lei.

Premierul Victor Ponta a declarat insa luni ca reducerea TVA la alte produse decat painea este foarte greu de realizat in acest an daca vor fi diminuate contributiile de asigurari sociale, varianta fiind ca incasarile din TVA la paine sa fie evaluate dupa un an, iar TVA sa fie redusa la alte produse din 2015.

"Probabil ca anul acesta va fi foarte greu daca facem reducerea de contributii de asigurari sociale, sa mai reducem anul acesta TVA, dar eu cred ca o sa facem un an de aplicare a TVA redus la paine, o sa facem exact evaluarea si, pe baza acestei evalurari, sunt foarte hotarat ca, daca nu putem mai repede, de la 1 ianuarie eu as vrea la legume-fructe - carnea e un pic mai complicat, pentru ca e o valoare mai mare a TVA-ului incasat - sa aplicam aceasta reducere", a spus Ponta intr-o emisiune tv.

In luna martie, Ponta afirma ca ar opta pentru reducerea TVA la 9% pentru fructe si legume, domeniu caracterizat de o evaziune uriasa si concurenta neloiala cu producatorii din Uniunea Europeana sau din afara UE, adaugand ca, poate, aceasta reducere va fi aplicata si pentru carne. El a precizat atunci ca sunt asteptate cifrele pe primul semestru privind incasarile din TVA la paine.

Cat cheltuiesc romanii de 1 Mai

Chiar daca hotelierii au pregatit peste 110.000 de locuri de cazare, cu 10.000 mai multe decat anul trecut, numarul turistilor este cu 10% mai mic decat in 2013.

"Sunt doua motive care explica aceasta situatie: in primul rand, ploile care au cuprins toata tara in ultimele zile ii determina pe romani sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si face bagajele si a pleca in concediu. In al doilea rand, anul acesta, Ziua Internationala a Muncii este imediat dupa Paste, iar multi romani si-au consumat deja bugetul alocat pentru distractie", a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele FPTR.

In ceea ce priveste destinatiile interne alese de turistii romani, topul este condus de departe de litoral. Numarul celor care petrec minivacanta intr-o statiune de la malul marii este aproape similiar celui din 2013, ajungand la 25.000 de persoane. Cu un grad de ocupare de aproximativ 90%, Mamaia ramane statiunea preferata de romani.

Nu doar hotelierii si patronii de cluburi vor avea de castigat in aceste zile, ci si proprietarii de baruri si restaurante. "Estimam incasari de aproximativ 32-33 milioane de lei in toate destinatiile turistice din tara doar pentru mancare si distractie, in conditiile in care un roman va cheltui in medie 120 de lei pe zi, in
afara de cazare si mic dejun"
, estimeaza oficialul FPTR.

La aceasta suma se adauga circa 17 milioane de lei pe cazare si mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale romanilor care merg in minivacanta de 1 Mai in tara de 50 milioane de lei.

Chiar daca la munte s-au anuntat precipitatii, 18.000 de romani si-au rezervat o vacanta intr-unul din hotelurile din statiunile montane, unde vor cheltui aproximativ 2,7 milioane de lei in sejurul de 2-3 zile.

Statiunile balneare sunt si ele solicitate in aceasta perioada. Astfel, 10.000 de romani au ales sa-si faca vacanta la bai, unde pot beneficia de programe speciale de tratament si relaxare. Mult mai putini romani s-au orientat spre Delta Dunarii, respectiv 2.000.

Pe de alta parte, aproximativ 8.600 de romani profita de zilele libere pentru a merge in strainatate. In privinta turismului extern cea mai solicitata destinatie a ramas, ca si anul trecut, Bulgaria, urmata de Ungaria, Grecia, Spania si Turcia.