Beneficiarii voucherelor de vacanţă au căutat în special hoteluri de două şi trei stele, pentru a se încadra în valoarea acestora pe persoană, iar cei care au plătit vacanţa în bani au preferat hoteluri de trei şi patru stele, scrie News.ro.

"Pe litoral, vânzările pentru minivacanţă sunt în concordanţă cu întreg sezonul 2018, pe care agenţiile de turism membre ANAT îl anunţă peste aşteptări datorită rezervărilor masive făcute în perioada de Early Booking şi mai ales acordării voucherelor de vacanţă angajaţilor din sistemul public. Faţă de sezonul trecut, vânzările prin agenţiile de turism sunt mai mari cu 18% - 20%", susţin reprezentanţii ANAT.

În perioada de Early Booking cererea a fost mai mare cu o treime faţă de anul trecut, în timp ce voucherele de vacanţă emise în primele şase luni ale anului au ajuns la o valoare de 148 de milioane de euro, de cinci ori mai mare faţă de 2017.

"Fără vânzările din primele trei luni ale anului şi fără voucherele de vacanţă (o parte dintre acestea folosite imediat ce au fost primite), sezonul pe litoralul ar fi fost afectat de vremea nefavorabilă din lunile iunie şi iulie. Analizând rezultatele de până acum, turoperatorii de turism intern membri ai ANAT pledează în continuare pentru menţinerea voucherelor de vacanţă pe hârtie sau pe suport electronic şi netransformarea acestora într-o indemnizaţie care ar putea să nu fie folosită pentru cumpărarea unei vacanţe în România", afirmă sursa citată.

Potrivit ANAT, vara acesta, turiştii au preferat staţiunile Mamaia/Năvodari, Eforie şi Jupiter/Venus, la un pachet mediu de 1.920 de lei. Cele mai multe cereri au fost pentru hoteluri cu facilităţi pentru copii, cu piscină, cu demipensiune ori all inclusive. Durata medie a sejurului este de cinci zile, similară sezonului trecut.

De asemenea, la munte şi în staţiunile balneo cele mai multe cereri au fost pentru sejururi de cinci nopţi, respectiv şapte nopţi.

"Pachetele pentru sejururi de cinci nopţi pe Valea Prahovei au costat între 800 şi 1.200 lei/cameră dublă la un hotel trei stele cu mic dejun inclus, iar în staţiunile balneare costul a fost cuprins între 1.600 lei şi 2.100 de lei pentru cinci nopţi de cazare în cameră dublă, la un hotel de trei stele, cu demipensiune şi tratament", susţin reprezentanţii asociaţiei.

Datele turoperatorilor de turism intern arată că rezervările pentru vacanţe la mare în ultimele două săptămâni din august şi primele două săptămâni din luna septembrie sunt peste cele de anul trecut, ceea ce va însemna că, per total, sezonul 2018 va urma trendul ascendent deja înregistrat (plus 18%/20%) în comparaţie cu sezonul 2017.

"Litoralul românesc este prima opţiune pentru minivacanţa de Sfânta Maria, aceasta şi datorită evenimentelor organizate la malul mării pe data de 15 august, când se sărbătoreşte Ziua Marinei. Staţiunile de la Marea Neagră sunt atât de solicitate în această perioadă încât orice cameră liberă care apare este rezervată în cel mult două minute. Este motivul pentru care hotelurile din staţiunile de la Marea Neagră vor fi pline în minivacanţa de cinci zile", afirmă Raluca Hatmanu, director de comunicare Christian Tour.

Pe locul al doilea în topul căutărilor este Delta Dunării, unde, de asemenea, gradul de ocupare se apropie de 100%. Pe zona de turism intern, câştigă foarte mult teren staţiunile balneare, care sunt căutate în această perioadă pentru relaxare şi mai puţin pentru tratament. La fel de căutate sunt şi staţiunile montane şi zonele agroturistice.

Tot litoralul reprezintă prima opţiune a turiştilor români şi când vine vorba despre destinaţii externe. Astfel, Bulgaria, insulele greceşti şi staţiunile din Egipt sunt în topul căutărilor pentru minivacanţa de Sfânta Maria. În Bulgaria, sunt alese hotelurile de 4 şi 5 stele cu all inclusive din staţiunile Nisipurile de Aur, Albena, Sunny Beach, unde preţul pentru o noapte porneşte de la 28 de euro de persoană şi ajunge la 75 de euro de persoană.

Grecia este, de asemenea, extrem de solicitată în această perioadă, iar mulţi turişti profită de ofertele Last Minute pentru a pleca în minivacanţă. În ceea ce priveşte tarifele, acestea pornesc de la 133 de euro de persoană, sumă care asigură 7 nopţi de cazare fără mic dejun la o vilă în Praga.

Nu în ultimul rând, a crescut şi interesul turiştilor pentru circuite culturale, Istanbul fiind cea mai solicitată destinaţie. De asemenea, în minivacanţa de la sfârşitul acestei săptămâni, mulţi români vor călători în circuite în ţările Scandinave, Italia, Cappadocia (Turcia), Croaţia sau Austria.