In Spania, cele mai mari sume au fost cheltuite de turistii din Marea Britanie (20,6% din total), Germania (14,6%) si Franta (6,8%) in primul semestru din 2016.

In topul destinatiilor turistice din Spania se afla insulele Canare (21,6% din total), Catalunia (21,4%) si Andaluzia (15,5%).

Cheltuielile vizitatorilor straini in Spania s-au situat in iunie la 7,87 miliarde de euro (8,77 miliarde de dolari), un avans de 12,7% fata de perioada similara din 2015.

Alaturi de Spania, si Portugalia a devenit o destinatie preferata pentru turistii europeni, fiind considerata o tara ferita de pericole teroriste.

"Portugalia este intotdeauna considerata o destinatie sigura", a declarat ministrul portughez al Economiei, Manuel Caldeira Cabral. "Atunci cand turismul merge bine, trebuie sa facem eforturi pentru a garanta ca aceasta nu este doar o moda, ci un trend, iar noi vrem sa mentinem acest trend", a mai spus acesta.

In acest sens, Guvernul de la Lisabona ofera linii de credit pentru proiectele de hoteluri moderne, precum si pentru a-i ajuta pe proprietarii actualelor hoteluri sa isi renoveze proprietatile. De asemenea, construieste o retea wi-fi gratuita in centrele istorice din intreaga tara si simplifica legislatia pentru inchirierea pe perioade scurte, in dorinta de a creste calitatea si sustenabilitatea sectorului turismului.

Desi Spania nu este complet ferita de violenta, ultimul atentat terorist a avut loc acolo in urma cu 12 ani. In 2015, Spania a inregistrat un numar record de 68 de milioane de vizitatori, in conditiile in care a fost unul din principalii beneficiari de pe urma tensiunilor politice din zona Marii Mediterane. Agentia Exceltur estimeaza ca in acest an ar putea fi atins un nou record de 74 milioane turisti straini.