Daca pana de curand, cel mai mare vis al romanilor era sa-si cumpere o casa, incertitudinea din zilele noastre ii determina pe multi sa stea in chirie, decat sa se indatoreze pe la banci. Nu se mai incumeta nici sa-si intemeieze o familie si nici sa se stabileasca intr-un loc.

Casa inseamna credit si apoi rate lunare timp de 30 de ani. Un efort mult prea mare spune Dan, un tanar de 22 de ani, caruia nici prin gand nu-i trece sa isi complice viata.

Dan Posea, tanar antreprenor: "Prefer modul de viata occidental, sunt inca tanar. In afara nu se pune accent pe proprietate, marea majoritate stau in chirie sau leasing. O sa ma gandesc undeva dupa 30 de ani sa am o casa. Pana atunci banii pe care ii castig vreau sa ii investesc in propria afacere."

La 20 de ani, firesc si Oana prefera libertatea. Nu-si poate imagina ca ar putea fi tinuta intr-un singur loc. Cand se plictiseste pleaca.

Oana Raboaca: "Consider ca la varsta mea e mai bine sa imi iau o chirie, poate ma mut in strainatate si acolo tot in chirie. Mai incolo o sa ma gandesc."

Ultimul studiu de pe piata imobiliara arata ca doi tineri din trei, care au sub 35 de ani, stau in chirie. N-au bani, dar nici nu dispera.

Laurentiu Stefan, psiholog: "Nu mai au incredere sa isi construiasca o noua familie. Nu au incredere sa isi asume riscul pentru achizitia unui apartament. Elita tinerilor adopta un model occidental in sensul ca multe state din Europa de Vest tinerii nu mai cumpara apartamente pentru ca nu au o locuinta stabila si viata le da posibilitatea de a se muta dintr-un oras in celalalt."

Tendinta pare sa fie intuita si de stat care vrea sa investeasca 250 de milioane de euro in apartamente.

7000 de locuinte isi propune statul roman sa construiasca pana in 2020 si nu de vanzare, ci de inchiriat. Prioritate vor avea tinerii intre 18 si 35 de ani, care nu isi permit sa isi cumpere o casa.

Chiar si asa, Romania ramane pe primul loc in topul tarilor Europene cu cei mai multi proprietari, cu un procent de 96,1%. Dupa noi vin slovacii si lituanienii. La polul opus sunt nemtii, austriecii si cei din tarile nordice, unde doar 50% au proprietati.