La realizarea clasamentului, cercetătorii de la Mercer iau în calcul factori precum infrastructura, transporturile sau alimentarea cu electricitate, dar și aceesul la educație și sănătate sau siguranța personală.

Potrivit raportului Quality of Living 2017, capitala Austriei, Viena, este pentru cel de-al 8-lea an consecutiv orașul cu cea mai bună calitate a vieții pentru străinii care muncesc aici.

Viena este urmat, la distanță foarte mică, de Zurich (Elveția) și Auckland (Noua Zeelandă).

Top 10 este dominat de orașe din Europa, Canada, Noua Zeelandă și Australia. Primul oraș american care apare în top este San Francisco, pe locul 29. Londra este orașul cu cea mai bună calitate a vieții din Regatul Unit, însă se regăsește abia pe locul 40 în clasamentul mondial.

La capătul celalalt al clasamentului, orașul în care se trăiește cel mai rău este capitala Irakului, Bagdad, oraș măcinat de război și terorism în ultimii 10 ani. Pe penultimul și antepenultimul loc se situează Sana’a (Yemen) și Brazzaville (Congo), orașe din țări aflate în război și care se luptă cu terorismul.

TOP 10 orașe cu cea mai bună calitate a vieții:

1. Viena, Austria
2. Zurich, Elveția
3. Auckland, Noua Zeelandă
4. Munchen, Germania
5. Vancouver, Canada
6. Dusseldorf, Germania
7. Frankfurt, Germania
8. Geneva, Elveția
9. Copenhaga, Danemarca
10. Basel, Elveția/Sydney, Australia

Pentru prima dată în 2017, Mercer a realizat și un clasament care ia în calcul doar infrastructura orașelor, iar acest top este diferit față de primul, dar dominat tot de țări din Europa.

TOP 10 orașe cu cea mai bună infrastructură:

1. Singapore, Singapore
2. Frankfurt, Germania
3. Munchen, Germania
4. Copenhaga, Danemarca
5. Dusseldorf, Germania
6. Hong Kong, Hong Kong
7. Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
8. Sydney, Australia
9. Hamburg, Germania
10. Vancouver, Canada/Zurich, Elveția

“Instabilitatea economică și socială și schimbările politice din ultimul an se adaugă la provocările multinaționalelor care analizează calitatea vieții în diferitele țări ale lumii, unde au expați. Pentru multinaționale și pentru guverne este esențial să aibă informații clare, detaliate și corecte despre calitatea vieții, pentru a-și putea compensa angajații pe măsură, dar și pentru a putea face planificări pe termen lung. În situații de incertitudine, organizațiile care plănuiesc să trimită forță de muncă în străinătate și să deschidă birouri noi primesc informații clare, inclusiv în ceea ce privește viabilitatea mediului de business local și atractivitatea pentru talente”, a declarat, la lansarea raportului, Ilya Bonic, senior partner la Mercer.