Acasă, în familie, pe pârtiile de pe Valea Prahovei sau în ţările calde, cu brad împodobit pe plajă, la 35 de grade, Moşul i-a găsit pe toţi şi le-a îndeplinit cele mai ascunse dorinţe. Totul a avut însă un preţ. Doar pentru vacanţa de Crăciun am risipit peste 15 millioane de euro.

Cei mai mulţi dintre români au petrecut Crăciunul în familie, aşa că reţelele de socializare s-au umplut cu fotografii făcute lângă brad.

Peste 78.000 de oameni, mult mai mulţi decât anul trecut, au mers însă în diferite staţiuni. Cele mai solicitate au fost pensiunile rurale.

Peste 20.000 de romani şi-au urat ”Crăciun fericit” şi au închinat cu un pahar de vin fiert în staţiunile montane de pe Valea Prahovei, unde 85% din locurile de cazare au fost ocupate de sărbători. Au plătit între 400 şi 600 de lei de persoană, în funcţie de condiţiile alese şi preţul a inclus micul dejun, plus masa de Crăciun, însă s-au mai adăugat în jur de 400 de lei pentru distracţia de pe părţii şi patinoare. Un turist român a cheluit în medie 900 de lei pentru cele 4 zile de sejur.

″Toate sunt mai scumpe, este o cheltuială mai mare cam cu 20-30 la sută faţă de ce am cheltuit anul trecut în aceeaşi perioadă”, se plânge un turist.

Am întâlnit însă şi persoane care n-au ţinut nicio o socoteală. ″Numai astăzi am cheltuit 3.000 şi ceva de euro pe haine şi ce ne trebuie″, spune altcineva.

Staţiunile cu apă termală din Oradea, Călimăneşti sau Sovata au avut 28.000 de oaspeţi, care au plătit în medie 800 de lei, însă pachetele au ajuns şi până la 12.000 de lei de persoană pentru 3 nopţi, în timp ce anul trecut, cele mai scumpe servicii nu au sărit de 10.000 de lei.

Mii de romani şi-au dat însă întâlnire cu moşul în târgurile de Crăciun din marile oraşe europene: aproape 13.000 de romani au sărbătorit în Austria, Bulgaria, Italia, Elveţia sau Franţa şi au cheltuit între 150 de euro și 1.600 de euro, dacă au combinat petrecerea de sărbători cu schiul. Iar pe cei nonconformişti moşul i-a găsit în ţările calde.

Aproximativ o mie de romani au gustat din cocktailuri răcoroase, au purtat pălării de soare şi au făcut oameni de zăpadă din nisip fin - acestea au fost dorinţele îndeplinite de Crăciun pentru cei care au ales o vacanţă în Maldive, Caraibe sau Miami, unde rămân şi pentru Revelion, iar un pachet depăşeşte câteva mii de euro.

Chiar şi la 35 de grade, în Maldive, s-a ridicat un brad de Crăciun. Alături, câţiva romani au mâncat peşte, fructe de mare şi specialităţi cu specific indian. Pentru 6 nopţi, două persoane au achitat 5.000 de euro.