Cel mai mult au cheltuit in Romania turistii care au venit cu afaceri, cheltuielile acestora reprezentand 64% din total.

De altfel, principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania in trimestrul I 2016 l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (63,3% din numarul total de turisti nerezidenti).

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (54,5%), fiind preferata cazarea cu mic dejun inclus (93,7%).

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-au reprezentat calatoriile in scop particular (36,7% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (61,7%).

Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,5%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,8%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 37,6% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 32,7%.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare in muzee, obiective turistice, gradini zoologice/botanice au reprezentat 40,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Potrivit INS, structurile de cazare turistica colectiva sunt hotelurile care au avut peste 650 de turisti straini in trimestrul anterior, respectiv pensiunile cu peste 150 de turisti straini in trimestrul anterior.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 48,3% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 29% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (78,3% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 13,1%, urmate de autocare si autobuze cu 7,9%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 0,7%.