Cifrele pietei arata ca din totalul de 250.000 de turisti romani ce au plecat in vacanta in Grecia anul trecut, circa 150.000 dintre ei s-au dus in Halkidiki, adica mai mult de jumatate.

Alti 30.000-40.000 de turisti s-au indreptat catre insulele grecesti si, cu toate ca nu exista o statistica oficiala cu privire la numarul de turisti ce au mers in Atena, operatorii de turism apreciaza ca numarul lor nu depaseste cateva mii pe an.

Cand grevele au inceput sa ia amploare in Grecia si oficialii din turism s-au vazut nevoiti sa accepte ca si turistii romani isi pun anumite semne de intrebare, atunci ideea generala sustinuta de ei a fost ca preturile vor scadea, vanzarile vor creste, dar ca intr-adevar Atena si marile orase vor fi ocolite de turisti.

Evenimentele din ultimele zile, respectiv anularile masive de rezervari si crearea comitetului de criza, confirma frica autoritatilor grecesti ca isi pot pierde o sursa importanta de venit, printr-o imagine afectata a turismului. In privinta noastra, totusi, nu au de ce sa-si faca griji.

"Circa 95 % din turisti aleg Grecia ca destinatie de litoral (mai ales Grecia insulara), unde nu sunt niciun fel de probleme. Mai mult, tarifele la hoteluri au inceput sa scada, iar vanzarile sa creasca. Cred ca datorita tarifelor atractive, 2010 va fi anul Greciei pentru turistii romani. Singura exceptie o face Atena, unde in ultima luna nu am mai vandut pachete de city-break, dar orasele grecesti nu reprezinta mai mult de 5 % din volumul total al vanzarilor", a declarat pentru incont.ro Micea Vladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours.

Lipsa cererii pentru vacantele ce vizau Atena ca destinatie l-a determinat pe Vladu sa stearga de tot capitala Greciei de pe lista ofertelor de vacante.

Pentru unele agentii de turism se confirma teoria ca scaderea tarifelor duce la cresterea vanzarilor. Reteta nu a mers peste tot. Este vorba aici chiar de cel mai mare touroperator care vinde vacante grecesti, Meli Tours.

"Vanzarile au scazut in ultima vreme, insa nu intr-atat incat sa ne afecteze. In privinta Atenei, ea oricum nu a fost niciodata in top destinatii grecesti preferate de romani. In Atena, de regula, de la noi, merg oamenii de afaceri care, sa fim seriosi, calatoresc indiferent de tulburarile sociale", a explicat Irina Cioara, directorul Meli Tours.

Cu sau fara Atena, romanii vor merge la vara pe litoralul Greciei, lucru confirmat si de vanzari, insa problema va fi cu alti turisti, cum sunt spre exemplu germanii sau engelzii, oameni care isi rezerva vacantele inca din iarna sau chiar din toamna anului precedent si care nu accepta ca ceva sa mearga prost in timpul destinat relaxarii.

"Grecia este o tara cu o infrastructura turistica foarte dezvoltata. Domeniul turismului reprezinta o sursa esentiala de venituri si este greu de crezut ca nu isi vor proteja aceasta resursa , atat la nivel administrativ cat si de catre oamenii de rand ce traiesc in numar mare de pe urma acestei industrii", spune Cristian Balcescu, directorul general al agentiei CMB Travel.

Si asa si este!

"Am primit zilele trecute de la un hotel partener din Grecia un e-mail in care oamenii ne asigurau ca pe litoral nu se intampla nimic si ne spuneau calduros ca ne asteapta cu bratele deschise in aceasta vara si ca ei sunt la fel cum ii stiam, plini de viata si gata de distractie. M-a impresionat foarte tare gestul lor", a spus Corina Martin, presedinta Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.