"Gradul de ocupare in principalele statiuni montane romanesti, in perioada sarbatorilor de iarna (24 decembrie 2011- 2 ianuarie 2012), a fost de aproape 83%, varful fiind atins de Revelion, cand gradul de ocupare a fost de aproximativ 95%, potrivit datelor asociatiilor profesionale din turism transmise Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT)", se arata intr-un comunicat al institutiei transmis Mediafax.

De asemenea, traficul auto inregistrat pe Valea Prahovei a fost de aproape 90.000 de masini, potrivit datelor Inspectoratului General al Politiei Romane, citate de MDRT.

"Am avut o perioada a sarbatorilor foarte buna pentru turism, in ciuda vremii si a zapezii care s-a lasat asteptata. Un grad de ocupare de 95% de Revelion si o medie pentru toata perioada sarbatorilor de 83% sunt cifre foarte bune, daca tinem cont ca vorbim doar despre structurile clasificate si ca in pensiunile agroturistice sunt cazati cei mai multi turisti la negru, pe care operatorii nu-i declara oficial. Daca cifrele declarate sunt atat de mari, va dati seama ce aglomerate au fost, in realitate, statiunile in aceste zile!", a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.

Cel mai mare grad de ocupare in perioada sarbatorilor, in jur de 92%, a fost inregistrat in Bucovina, unde sunt clasificate 243 de structuri de cazare certificate cu 6.781 de locuri, potrivit datelor ministerului.

Un grad de ocupare de aproximativ 90% a fost inregistrat in statiunile de pe Valea Prahovei (judetele Brasov si Prahova), unde exista 1.149 de structuri de cazare clasificate cu 32.445 de locuri de cazare.

In judetul Hunedoara gradul de ocupare a fost de aproape 80% pentru 157 de structuri de cazare clasificate, cu 4.668 de locuri. In judetul Maramures a fost inregistrat un grad de ocupare de peste 70%.

Romanii au cheltuit in acest an pentru a-si petrece revelionul in statiunile din tara circa 15 milioane de euro, cu 17% mai putin fata de 2010, iar sumele platite de cei care au petrecut noaptea dintre ani in strainatate au scazut cu o treime, la un total de 2,8 milioane de euro, potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Numarul romanilor care au contractat in acest an un pachet pentru petrecerea Revelionului in tara, respectiv 74.700 de persoane, a scazut cu 5% fata de anul trecut si cu 25% comparativ cu 2009.

Pe plan extern, in ciuda scaderii tarifelor pentru ofertele de sarbatori in Grecia, Turcia, Spania si Franta sau a mentinerii tarifelor la nivelul lui 2010 in Austria, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Croatia, Elvetia, Brazilia sau Mexic, numarul locurilor contractate de romani pentru petrecerea Revelionului in strainatate in acest an a scazut cu aproximativ 33%, la 6.270 de turisi.

Comparativ cu 2009, scaderea a fost de circa 50%, se arata intr-un studiu al FPTR.