CNN a realizat un top al celor mai fascinante calatorii feroviare din Europa.

De la Londra la Avignon

Drumul catre sudul Frantei se poate face in timpul verii prin legatura directa, in fiecare sambata, cu o durata de sub sase ore. Pentru cei care aleg un traseu compus, acestia trebuie sa schimbe trenul in Lille, iar calatoria se prelungeste cu o jumatate de ora. In tot acest timp, pasagerii pot admira tinutul Kent, din Anglia, si podogiile din estul Frantei. Pretul incepe de la 399 de dolari, dus-intors, cu rezervare pe www.uk.eurostar.com.

De la Geneva la Milano

Calatoria dureaza patru ore si ofera privelisti asupra lacului Geneva si a luncilor strajuite de colosi montani, cu crestele inzapezite. Trenul trece prin orasele Lausanne si Brig, de unde se poate lua trenul Glacier Express, care duce la resortul de ski St. Moritz. In plus, trenurile elvetiene sunt printre cele mai “punctuale” din lume. Pretul incepe de la 195 de dolari, dus-intors, cu rezervare pe www.sbb.ch.

Trenul galben, prin Pirinei

Desi seamana mai degraba cu un tren de jucarie, Le Train Jeune, vechi de o suta de ani, ofera o panorama spectaculoasa asupra muntilor Pirinei. Ajunge la altitudini de 1.600 de metri, in timpul ascensiunii sale de trei ore, si traverseaza poduri si fortarete menite sa apere regiunea de la granita, cu mult timp in urma. Pretul incepe de la 42 de dolari, dus-intors, cu rezervare pe www.discovergirona.net.

De la Berlin la Moscova

Voiajul dureaza o zi si bifeaza orasele poloneze Poznan si Varsovia, inainte sa traverseze Belarusul prin Minsk si sa ajunga in Rusia. Este nevoie de o viza de tranzit pentru a trece prin Belarus, dar peisajele din timpul iernii merita efortul. Pretul incepe de la 329 de dolari, doar dus, cu rezervare pe www.expresstorussia.com.

De la Aeroportul din Zurich la Arosa

Desemnat cel mai frumos transfer de la un aeroport, aceasta ruta, cu o mica escala prin orasul Chur, este o introducere perfecta pentru cei care calatoresc in Elvetia. Privelistile sunt superbe, cu trecatori montane si paduri inzapezite la tot pasul. Dar calatoria isi atinge cu adevarat apogeul atunci cand trenul trece prin Langwieser Viadukt, la 60 de metri deasupra involburatului rau Plessure. Viaductul, primul din lume consolidat cu beton, reprezinta o minune a tehnicii elvetiene. Pretul incepe de la 25 de dolari, dus-intors, cu rezervare pe www.sbb.ch.

De la Sofia la Belgrad

Unul dinte cele mai frumoase drumuri prin Balcani incepe in capitala Bulgariei si dureaza opt ore. Pentru strainii neobisnuiti cu aceasta zona a Europei, vestigiile erei comuniste, paznicii in uniforme iugoslave, bisericile ortodoxe si peisajele agricole merita cu prisosinta o abatere. Pretul incepe de la 18 de dolari, doar dus, cu permis Interrail si rezervare pe www.countryconnect.co.uk.

De la Helsinki la St. Petersburg

Daca in era sovietica acest drum dura cinci ore si jumatate, cu trenurile de mare viteza Allegro timpul s-a scurtat acum cu doua ore. In prezent exista patru trenuri care fac acest traseu, iar autoritatile spera ca in curand calatoria va dura numai trei ore. Pretul incepe de la 194 de dolari, dus-intors, cu rezervare pe www.vr.fi.