Cu toate acestea, mai mult de un sfert dintre turistii romani considera planificarea unei vacante stresanta, arata studiul.

„Dintre toate cautarile efectuate pe site-ul momondo.ro, Barcelona este cea mai dorita destinatie de vacanta pentru aceasta vara. Iar cand vorbim de tipul de vacanta, cateva zile petrecute pe plaja sunt in planul a 69% dintre romani. Mai mult, printre alte destinatii cu iz latin cautate pentru aceasta vara se numara Roma, Lisabona si Tenerife”, a declarat directorul de marketing al momondo Romania, Mircea Giurca.

In plus, tot mai multi romani sunt interesati sa descopere o destinatie mai putin explorata pana acum: cel mai sudic oras din Portugalia, Faro, care are cea mai mare crestere in cautari, de 490%, in 2017.

In mod obisnuit, exista o multime de factori de luat in considerare atunci cand planificam vacanta de vara: de la buget si alegerea destinatiei, pana la gasirea zborului si hotelului potrivit si apoi pregatirea bagajelor pentru vacanta propriu-zisa.

„Din ultimul nostru studiu international despre calatorii stim ca majoritatea romanilor isi rezerva concediul cu doua-trei luni in avans si ca mai mult de jumatate (63%) dintre acestia pun in mod regulat bani deoparte pentru a-si putea permite o vacanta. Asadar, planificarea in ultimul moment nu este o tendinta printre romani, dar este surprinzator faptul ca pentru 26% dintre acestia planificarea vacantei este stresanta”, a mentionat Giurca.

In aceeasi masura, vacanta de vara a romanilor dureaza in medie noua zile, o perioada mult mai scurta comparativ cu cea a calatorilor din tarile nordice sau din Europa de Vest, de 13-16 zile.