Revelionul a atras anul trecut aproape 98.000 de turisti romani in statiunile si orasele din tara, fiind pe primul loc in topul sarbatorilor. Cei mai multi romani au cautat zonele rurale, zonele montane, statiunile balneare si orasele mari. In afara de acestia, alti aproape 8.000 de romani au ales destinatii din strainatate, noteaza Mediafax.

De 1 mai au fost in excursii in tara aproape 80.000 de romani, iar cei mai multi dintre ei au ales litoralul. Cele mai cautate statiuni au fost in 2012 Mamaia si Vama Veche, unde gradul de ocupare a fost de 100% din numarul de locuri pregatite. Romanii care nu au mers la mare au ales statiunile montane si pensiunile. Peste 4.500 de persoane au optat pentru destinatii predominant europene, in topul preferintelor find Bulgaria.

Pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervari www.RezEx.ro si a estimarilor membrilor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Pastele ocupa locul trei in topul sarbatorilor, cu aproape 65.000 de romani care au mers in vacante in tara si peste 7.000 in strainatate.

Perioada Craciunului este inca o ocazie pentru romani sa isi faca planuri de calatorie. Cu ocazia acestei sarbatori au ales sa plece de acasa aproximativ 58.000 de persoane, iar cele mai solicitate destinatii turistice au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depasit 80%. Franta si statiunile din Alpi au fost printre cele mai cautate destinatii externe.

Sfantul Andrei si 1 Decembrie au atras in vacante in tara aproximativ 35.000 de romani, iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) a fost inclusa in planurile de concediu de aproape 32.000 de persoane.

Unde aleg romanii sa-si petreaca vacantele

Sarbatoarea Martisorului si Ziua Femeii sunt inca un prilej de planificare a unor minivacante. Preferintele romanilor s-au indreptat catre Valea Prahovei si statiunile balneare. In afara granitelor sunt preferate Parisul si Praga. Turistii care isi fac planuri de vacanta cu ocazia sosirii primaverii sunt estimati de FPTR la 25.000 de 1 martie si 30.000 de 8 martie.

Valentine’s Day (14 februarie) ocupa doar locul opt in topul sarbatorilor, atragand aproximativ 28.000 de romani in diferite destinatii turistice, printre care statiunile montane sau balneare, in special cele de pe Valea Prahovei sau Valea Oltului. Cei care aleg sa treaca granitele prefera Venetia sau Parisul.

Situata calendaristic la 50 de zile dupa Paste, sarbatoarea Rusaliilor este inclusa si ea in preferintele de concediu, cu 25.000 de turisti, cu 3.000 mai mult decat de Halloween.

Sarbatoarea romaneasca a dragostei, Dragobetele (24 februarie), este celebrata de mai putina lume decat concurentul ei american, de obicei cu o iesire in oras, la un restaurant sau club. Numarul turistilor care isi planifica minivacante cu aceasta ocazie nu depaseste 18.000 de persoane.

Si Sfantul Ioan este o ocazie pentru o mica vacanta, atragand astfel in statiunile din tara aproximativ 15.000 de turisti.