• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
10 ani de la invadarea Irakului, comemorati in cea mai mare discretie

10 ani de la invadarea Irakului, comemorati in cea mai mare discretie

Irakul comemoreaza, miercuri, zece ani de la invazia americana in cea mai mare discretie si intr-un context tensionat, in care atacurile zilnice rivalizeaza cu instabilitatea, potrivit AFP.

Premierul siit Nuri al-Maliki nu a prevazut comemorarea in vreun fel a acestei date de 20 martie care, la care, in urma cu zece ani, Irakul era bombardat de o coalitie americano-britanica.
 
Guvernul este mai inclinat ca marcheze caderea Bagdadului, care a avut loc la 9 aprilie. Aceasta zi, in timpul careia armata americana a demolat statuia lui Saddam Hussein, simbolizeaza, prin ea insasi, inlaturarea regimului presedintelui sunnit si a partidului acestuia, Baas.
 
Irakienii nu au starea de spirit necesara pentru a sarbatori, cu atat mai mult cu cat dictatura lui Saddam Hussein a cedat repede locul violentelor, de care tara este devastata in continuare. Marti, un nou val de atentate care a vizat zone siite din Bagdad si de la periferie s-a soldat cu 52 de morti si peste 170 de raniti. Acesta nu a fost revendicat, dar gruparile insurgente sunnite, intre care Al-Qaida in Irak, continua sa vizeze atat siiti, majoritari in tara, cat si politia si armata, in speranta destabilizarii Guvernului Maliki.
 
Organizatia neguvernamentala Iraq Body Count, cus ediul in Marea Britanie, tocmai a publicat un studiu potrivit caruia cel putin 112.000 de civili au murit incepand din 20 martie 2003. In plan politic, Irakul este departe de a incarna democratia exemplara imaginata de presedintele american George W. Bush la declansarea ostilitatilor. Observatorii si diplomatii vad in conflictul dintre Bagdad si regiunea autonoma Kurdistan cea mai mare amenintare pentru stabilitatea tarii.

20 martie 2013 09:20
Modifică setările cookies