• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
100.000 de oameni au defilat in Piata Rosie, din Moscova, pentru un 1 Mai patriotic

100.000 de oameni au defilat in Piata Rosie, din Moscova, pentru un 1 Mai patriotic

Aproximativ 100.000 de persoane au defilat, joi, in Piata Rosie din Moscova cu ocazia Zilei Muncii, reinnoind traditia sovietica in plin val de patriotism in Rusia, exacerbat de criza ucraineana, relateaza AFP.

"Sunt mandru de tara mea", "Putin are dreptate", se poate citi pe pancartele arborate in mijlocul drapelelor rusesti si al baloanelor albe, albastre si rosii (culorile drapelului national), a constatat un jurnalist al AFP.
 
Potrivit politiei locale, citata de agentiile ruse, peste 100.000 de persoane au participat la defilarea condusa de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, si organizata in Piata Rosie pentru prima data din 1991.
 
Mai multe pancarte si discursuri ale unor reprezentanti sindicali celebreaza alipirea Crimeei, in martie, la Rusia dupa un referendum denuntat drept ilegal de Kiev si comunitatea internationala.

"Un vant de libertate sufla peste Crimeea!", a exclamat pe un podium un barbat in uniforma militara. "Moscova-Sevastopol, orasele eroilor", afirma o pancarta.
 
Unul dintre organizatorii defilarii, Aleksandr Sersukov, presedintele partidului "Uniunea Muncii", a declarat marti ca manifestatia va fi "antifascista din cauza situatiei de la frontierele noastre", referindu-se la evenimentele din estul Ucrainei. Insurgentii prorusi se declara amenintati de nationalistii care au participat la contestarea prooccidentala si care sustin autoritatile interimare de la Kiev.
 
Ziua de 1 Mai este ziua internationala a muncii si este libera in Rusia, unde se celebreaza lupta pentru conditii de munca mai bune. In fiecare an, sindicatele ruse defileaza cu aceasta ocazie in majoritatea oraselor tarii.
 
In acest an, revenirea simbolica a miscarii in principala piata din tara, la doi pasi de Kremlin, a fost acceptata de autoritati, ca si in timpul URSS, cand 1 Mai era o ocazie de defilari militare si civile grandioase, in prezenta liderilor sovietici.
 
Potrivit liderului Federatiei sindicatelor din Rusia, Mihail Smakov, citat de agentia Interfax, peste doua milioane de persoane au participat joi la defilarile de 1 Mai in toata tara.

1 mai 2014 13:13
Modifică setările cookies