• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
20 de consilii locale din secuime au adoptat un memorandum pentru infiintarea regiunii administrative Tinutul Secuiesc

20 de consilii locale din secuime au adoptat un memorandum pentru infiintarea regiunii administrative "Tinutul Secuiesc"

Un numar de 20 de consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures au adoptat, pana in prezent, un memorandum initiat de CNS privind infiintarea regiunii administrative "Tinutul Secuiesc" cu statut autonom, conducerea CNS propunand si celorlalte consilii sa procedeze la fel, scrie Mediafax.

Presedintele Consiliului Secuiesc Scaunul Sepsi (zona Sfantu Gheorghe), Gazda Zoltan, a declarat ca pana acum 20 consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures au adoptat acest memorandum.
 
Din judetul Covasna, memorandumul initiat de CNS privind infiintarea regiunii administrative "Tinutul Secuiesc" cu statut autonom a fost adoptat de consiliile locale din municipiul Targu Secuiesc, orasul Baraolt, respectiv comunele Ozun si Chichis.
 
Gazda a afirmat ca a trimis, saptamana trecuta, cate o scrisoare si celorlalte 133 de consilii locale din secuime care nu au adoptat inca memorandumul, propunandu-le sa il introduca pe ordinea de zi.
 
In iunie, prefectul judetului Harghita, Jean-Adrian Andrei, declara ca Prefectura a atacat in instanta de contencios administrativ patru hotarari ale consiliilor locale, prin care era aprobat memorandumul initiat de CNS privind infiintarea regiunii administrative "Tinutul Secuiesc" cu statut autonom, intrucat acestea contravin Constitutiei si legislatiei in vigoare.
 
La randul sau, prefectul de Covasna, Marius Popica, a atras atentia consiliilor locale, intr-o circulara, ca nu este in atributiile lor sa aprobe documente programatice privitoare la politicile statale in materia organizarii administrativ-teritoriale a statului sau stabilirea limbii oficiale.
 
CNS ceruse, in luna februarie, celor 153 de consilii locale din secuime sa adopte cate o hotarare in care sa solicite crearea unei regiuni administrative a Romaniei, denumita Tinutul Secuiesc, un statut autonom pentru regiune, decizii care sa fie trimise apoi inclusiv forurilor internationale.

28 iulie 2014 19:19
Modifică setările cookies