• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
30 de femei, arestate în Iran, după ce și-au ridicat vălul islamic

30 de femei, arestate în Iran, după ce și-au ridicat vălul islamic

Poliţia iraniană a arestat circa 30 de femei la Teheran după ce şi-au ridicat vălul în public pentru a protesta împotriva portului său obligatoriu de la revoluţia islamică din 1979, au informat joi seară mai multe media locale, citate de France Presse.

"Poliţia a arestat 29 de persoane care perturbau ordinea socială şi le-a adus în faţa justiţiei", anunţă un comunicat al poliţiei din Teheran publicat de agenţiile Fars, Ilna şi Tasnim, fără a oferi detalii suplimentare.

În ultimele zile, reţelele sociale au publicat fotografii făcute aparent la Teheran, dar şi în alte oraşe cu femei mergând cu capul gol pe stradă în semn de sfidare.

Legea în vigoare în Iran de la revoluţia islamică din 1979 cere femeilor să iasă nu numai cu capul acoperit, dar şi cu un veşmânt lung care să le ascundă corpul.

Zelul poliţiştilor de a fi respectată această lege a scăzut în ultimii ani şi un număr din ce în ce mai mare de femei din Teheran, dar şi din alte mari oraşe ale ţării au apărut în public cu capul descoperit.

Aceste acţiuni de protest împotriva purtării obligatorii a vălului au urmat exemplul unei femei iraniene arestate la sfârşitul lunii decembrie după ce apărut cu capul descoperit pe o arteră animată din Teheran.

Tânăra a fost eliberată după aproximativ o lună de detenţie, potrivit avocatei Nasrin Sotoudeh, o figură a activismului pentru drepturile omului în Iran.

Sotoudeh a declarat marţi agenţiei France Presse că instanţa a stabilit o cauţiune de aproape 90.000 de euro pentru eliberarea unei alte contestatare arestate în această săptămână, estimând că aceasta arată "intenţia" autorităţilor de a o ţine în detenţie.

"Punerea în discuţie a portului vălului de către câteva femei este puerilă" şi "ar putea fi influenţată din străinătate", a declarat miercuri procurorul general al republicii islamice, Mohammad Jafar Montazeri, minimizând importanţa acestei acţiuni de contestaţie.

2 februarie 2018 09:47
Modifică setările cookies