• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Acord istoric incheiat intre Serbia si Kosovo

Acord "istoric" incheiat intre Serbia si Kosovo

Serbia si Kosovo au incheiat marti un acord "istoric", care priveste mai multe domenii cheie. Este un progres important catre normalizarea relatiilor, a anuntat sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, citata de AFP. 

Acordul, convenit de premierul sarb Aleksandar Vucic si de omologul sau kosovar Isa Mustafa, cuprinde crearea unui sistem judiciar in nordul Kosovo, acceptabil atat pentru minoritatea sarba cat si pentru cea kosovara de origine albaneza.

De asemenea exista si un document despre politica energetica, un plan de modernizare a sistemului de telecomunicatii si o intelegere asupra podului de la Mitrovica, disputat de ambele populatii ce compun acest oras din nordul Kosovo. 

"Reusita de astazi reprezinta o reusita istorica in procesul de normalizare", anunta Federica Mogherini, care a mediat negocierile.

"De solutiile gasite astazi va beneficia concret populatia si in acelasi timp ele vor permite celor doua tari sa avanseze pe drumul catre Europa", afirma sefa diplomatiei europene.

Serbia si Kosovo au semnat in anul 2013 un acord de normalizare a relatiilor, mediat de asemenea de UE, intelegere care a permis anul urmator guvernului de la Belgrad sa inceapa negocierile pentru aderarea la blocul comunitar.


26 august 2015 10:27
Modifică setările cookies