• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Activitatea vulcanului Popocatepetl din Mexic s-a intensificat. Cod galben de alerta in capitala situata la 73 de km

Activitatea vulcanului Popocatepetl din Mexic s-a intensificat. Cod galben de alerta in capitala situata la 73 de km

Activitatea vulcanului Popocatepetl din Mexic s-a intensificat luni, deasupra sa aparand o coloana de cenusa inalta de trei kilometri, informeaza EFE, care mentioneaza ca autoritatile au anuntat un cod galben de alerta in legatura cu eruptiile, vizibile inclusiv din capitala tarii, situata la 73 de kilometri distanta.

''Raurile'' de lava de pe versantii muntelui au ajuns la lungimi de 1,6 kilometri, iar mai multe localitati din jur au luat culoarea alb-gri din cauza celei mai puternice ploi de cenusa inregistrate din anul 1994.

Popocatepetl - al carui nume inseamna ''muntele care fumega'' in limba nahuatl - ocupa locul al doilea in Mexic din punctul de vedere al altitudinii. El are o inaltime de 5.452 de metri, un crater cu diametrul de 900 de metri si cu adancime de 150 metri, potrivit datelor furnizate de Centrul National pentru Prevenirea Dezastrelor (CENAPRED).

Avand in vedere ca in apropierea lui, pe o raza de 100 de kilometri, traiesc 25 de milioane de mexicani, si ca activitatea sa este puternica de 22 de ani, Popocatepetl este unul dintre vulcanii cel mai atent monitorizati din intreaga lume.

In Mexic exista doi vulcani activi, celalalt fiind Fuego (sau Colima), care are altitudinea de 3.940 de mertri si se gaseste in statul Jalisco (din nord-vestul tarii).

19 aprilie 2016 09:19
Modifică setările cookies