• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Amprenta romaneasca pe simbolul orasului Rio de Janeiro. Cine este Gheorghe Leonida, romanul care a sculptat fata lui Hristos Mantuitorul

Amprenta romaneasca pe simbolul orasului Rio de Janeiro. Cine este Gheorghe Leonida, romanul care a sculptat fata lui Hristos Mantuitorul

Rio de Janeiro, capitala fotbalului in aceste zile, are ca simbol o statuie pe care si-a pus amprenta un roman. Monumentul lui Iisus, de la 700 de metri altitudine, este vizitat anual de peste doua milioane de oameni.

Gheorghe Leonida este artistul care i-a desenat chipul. Desi este un personaj marcant al artei romanesti, putini sunt cei care il cunosc. Pentru ca era un apropiat al familiei regale romanesti, regimul comunist i-a interzis operele.
 
Romanul Gheorghe Leonida este cel care a proiectat chipul celebrei statui din Rio de Janeiro, considerata una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Statuia are o inaltime de 38 de metri si cantareste 700 de tone.
 
Statuia a fost construita in 9 ani, intre 1922 si 1931, si e proiectata de sculptorul francez de origine poloneza, Paul Landowski. Acesta l-a ales pe Leonida pentru a crea chipul mantuitorului, sculptorul nostru fiind apreciat pentru expresivitatea lucrarilor sale. Realizarea romanului e atestata in cartile de istorie ale brazilienilor.
 
 


25 iunie 2014 20:10
Modifică setările cookies