• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Analisti: Rusia viseaza sa creeze in estul Ucrainei un stat independent ca in R.Moldova si Georgia

Analisti: Rusia viseaza sa creeze in estul Ucrainei un stat "independent" ca in R.Moldova si Georgia

Rusia viseaza sa creeze in estul Ucrainei un stat "independent", asa cum a procedat in trecut in Georgia si Republica Moldova, apreciaza analisti de la Moscova, un obiectiv care pare realizabil in contextul in care sepratistii prorusi castiga teren, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Presedintele rus Vladimir Putin a indemnat duminica la abordarea problemei unui "statut statal" pentru estul Ucrainei, cu o zi inainte de discutii intre reprezentanti ai Moscovei, Kievului, si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care au loc luni la Minsk.
 
"Aceasta alegere a cuvintelor nu este intamplatoare", a declarat pentru AFP expertul rus Fiodor Lukianov, redactor-sef al revistei "Russia in Global Affairs".
 
Chiar daca Kremlinul a afirmat ca presedintele nu a evocat niciodata crearea unui stat independent in sud-estul Ucrainei, cu populatie majoritar rusofona, Rusia, care a cerut pana acum doar o autonomie mai mare pentru aceste regiuni - un statut inadmisibil in opinia Kievului -, "se comporta acum in mod diferit", este el de parere.
 
In contextul in care armata ucraineana a suferit in ultimele zile o serie de infrangeri, "Rusia vrea sa spuna Kievului «v-am propus sa incheiem un acord (privind federalizarea), iar voi nu l-ati vrut. Acum oferta s-a schimbat»", a dat asigurari acest expert.
 
La inceputul anilor '90, cand Moscova a sustinut republicile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, care si-au proclamat unilateral independenta, Rusia aspira la a-si "stabili frontiere mai largi, pentru a-si pastra influenta de odinioara, inclusiv dupa destramarea URSS", explica Lukianov.
 
In cazul Transnistriei, o fasie de pammant din estul Republicii Moldova care si-a declarat independenta in 1990, sustinuta in mod ascuns de catre Rusia, "era mai usor, chiar daca circumstantele seamana cu cele din Ucraina, acum", adauga ea,
 
Pana in prezent, problema Transnistriei, o regiune separatista prorusa din Republica Moldova, la fel ca cea a Abhaziei sau Osetiei de Sud, regiuni separatiste proruse din Georgia, nu au fost solutionate, Moscova dispunand astfel de un mijloc de presiune asupra autoritatilor de la Chisinau si Tbilisi.

2 septembrie 2014 07:16
Modifică setările cookies