• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Arme fabricate in Romania, folosite in razboiul civil din Siria, inclusiv de catre teroristii ISIS

Arme fabricate in Romania, folosite in razboiul civil din Siria, inclusiv de catre teroristii ISIS

Tari est-europene, inclusiv Romania, au aprobat vanzari de armament de peste un miliard de euro, in ultimii patru ani, spre tari din Orientul Mijlociu care alimenteaza cu arme grupari implicate in razboiul civil din Siria, inclusiv reteaua ISIS, arata un raport elaborat de organizatiile BIRN si OCCRP, scrie Mediafax.

Mii de arme automate de tip AK-47, obuze de mortiera, lansatoare de racheta, sisteme antitanc si sisteme de artilerie sunt exportate din estul si sud-estul Europei in tari din Orientul Mijlociu care se invecineaza cu Siria.
 
Exista suspiciuni ca cele mai multe dintre armele exportate au ca destinatie finala Siria, alimentand razboiul civil izbucnit acum cinci ani, releva raportul elaborat de Reteaua de Investigatii Jurnalistice din Balcani (Balkan Investigative Reporting Network, BIRN) si Proiectul de Monitorizare a Infractionalitatii Organizate si Coruptiei (Organised Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP).
 
Date despre exporturi de armament, rapoarte ONU si contracte demonstreaza ca armament in valoare de 1,2 miliarde de euro a fost exportat, incepand din anul 2012, din Romania, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Cehia, Muntenegru, Slovacia si Serbia, precizeaza documentul.
 
"Incepand din anul 2012, opt tari central si est-europene au exportat armament si munitie in valoare de cel putin 1,2 miliarde de euro spre patru tari din Orientul Mijlociu care aprovizioneaza cu arme conflictele din Siria si Yemen. Investigatia efectuata de BIRN si OCCRP releva ca unele arme au ajuns la grupuri ale opozitiei siriene sustinute de Occident, dar ca altele sunt folosite de combatanti islamisti, inclusiv de reteaua terorista Stat Islamic", precizeaza raportul.
 
Conform concluziilor investigatiei, Romania ar fi exportat in Orientul Mijlociu, in ultimii patru ani, armament in valoare de 81 de milioane de euro.

27 iulie 2016 16:10
Modifică setările cookies