• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Astronomii au detectat pentru prima data o atmosfera in jurul unei exoplanete

Astronomii au detectat pentru prima data o atmosfera in jurul unei exoplanete

Astronomii au detectat pentru prima data o atmosfera in jurul unei exoplanete telurice, a carei marime este comparabila cu cea a Terrei, informeaza Le Parisien, preluat de News.ro.

Desi nu este inca vorba despre detectarea unor forme de viata pe o alta planeta, aceasta observare reprezinta un pas important facut in directia cea buna, deoarece este pentru prima data cand detectam o atmosfera in jurul unei exoplanete cu o masa si o raza apropiate de cele ale Terrei”, au explicat autorii acestui studiu ce a fost publicat, joi, in Astronomical Journal.
 
Totusi, acea exoplaneta, denumita Gliese 1132b (cunoscuta si sub prescurtarea GJ 1132b), aflata la o distanta de 39 de ani-lumina fata de Terra, in constelatia Velelor, este cu 16% mai mare decat Terra si are o orbita mult mai apropiata fata de steaua ei, o pitica rosie, pentru a putea fi locuibila.
 
Potrivit astronomilor, temperaturile aflate la suprafata planetei Gliese 1132b depasesc 250 de grade Celsius.
 
Observatiile efectuate i-au determinat pe oamenii de stiinta sa afirme ca atmosfera acelei exoplanete este bogata in apa sau metan. Insa, pentru acest lucru, cercetatorii vor trebui sa efectueze masuratori suplimentare cu alte telescoape, mai puternice, pentru a identifica elementele chimice existente in acea atmosfera.
 
Cercetatorii de la Max Planck Institute for Astronomy din Germania, care au facut aceasta descoperire, au folosit telescopul european ESO/MPG din Chile, pentru a capta imagini ale stelei GJ 1132 si pentru a masura reducerea de intensitate luminoasa care se produce la fiecare trecere a planetei Gliese 1132B prin fata astrului.

7 aprilie 2017 13:30
Modifică setările cookies