• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Austria si-a ales un presedinte pro-european. Candidatul extremei drepte si-a recunoscut infrangerea

Austria si-a ales un presedinte pro-european. Candidatul extremei drepte si-a recunoscut infrangerea

Candidatul independent Alexander Van der Bellen, sprijinit de Verzi, l-a invins duminica pe contracandidatul sau Norbert Hofer, sustinut de extrema dreapta.

Van der Bellen era creditat cu 53,6% din voturi, fata de 46,4% pentru Hofer, potrivit primelor estimari. Hofer a primit circa 1,9 milioane de voturi, fata de peste 2 milioane de voturi castigate de Van der Bellen, arata aceleasi estimari, potrivit EFE.

De altfel, Partidul Libertatii (FPO, de extrema dreapta) a recunoscut deja infrangerea candidatului sau Norbert Hofer, potrivit AFP. "Doresc sa-l felicit pe domnul Van der Bellen pentru acest succes", a declarat secretarul general al FPO, Herbert Kickl, la televiziunea publica. "Ideea este ca lucrurile nu prea au iesit (cum voiam). In acest caz, establishment-ul - care s-a pus pe treaba pentru a bloca, a obstructiona si a impiedica innoirea - a castigat", a mai spus el, citat de Reuters.

Van der Bellen a fost felicitat de insusi Hofer. "Il felicit pe Alexander Van der Bellen pentru succesul sau si le cer tuturor austriecilor sa ramana uniti si sa conlucreze. Toti suntem austrieci, nu conteaza ce-am decis la urne", a scris Hofer intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. "Dragi prieteni. Va multumesc, m-ati sprijinit intr-o maniera minunata si sunt nespus de trist ca nu a mai functionat o data. M-ar fi incantat sa pot avea grija de Austria noastra", a adaugat el.

5 decembrie 2016 11:23
Modifică setările cookies