• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Obama cere Coreei de Nord sa renunte la atitudinea agresiva

Obama cere Coreei de Nord sa renunte la "atitudinea agresiva"

Presedintele american Barack Obama a solicitat, joi, Coreei de Nord sa renunte la "atitudinea agresiva", insa a asigurat ca Statele Unite se vor apara daca va fi necesar, cu ocazia unei intalniri la Casa Alba cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, relateaza AFP.

"Nimeni nu vrea sa vada un conflict in peninsula coreeana, insa este important pentru Coreea de Nord, la fel ca si pentru alte state din lume, sa inteleaga regulile de baza", a adaugat presedintele american, ca referire la amenintarile aproape zilnice ale regimului nord-coreean mai ales la adresa Statelor Unite si a Coreei de Sud.
 
"Vom continua sa incercam rezolvarea anumitor dosare pe cale diplomatica, chiar daca, asa cum i-am transmis si secretarului general, vom lua toate masurile necesare penru a ne proteja cetatenii si a onora obligatiile fata de aliatii din regiune", a subliniat Barack Obama.
 
La randul sau, Ban Ki-moon, declarandu-se "profund ingrijorat (...) de tensiunile in curs in peninsula coreeana", a solicitat "statelor vecine, inclusiv Chinei, care ar putea avea o influenta asupra Coreei de Nord, sa isi exercite influenta pentru ca aceasta situatie sa se rezolve in mod pasnic".

Coreea de Nord, care a multiplicat declaratiile razboinice in ultimele luni, a amplasat pe coasta orientala a tarii doua rachete Musudan cu o raza teoretica de 4.000 de kilometri, care nu a fost insa testata vreodata.
 
Eventuala lansare ar putea surveni in jurul datei de 15 aprilie, sau ar putea coincide cu vizita la Seul, prevazuta pentru vineri, a secretarului de Stat american, John Kerry, si a secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

12 aprilie 2013 07:57
Modifică setările cookies