• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Beijingul ar putea controla  de facto  Marea Chinei de Sud

Beijingul ar putea controla "de facto" Marea Chinei de Sud

China ar putea ajunge sa controleze "de facto" strategica Mare a Chinei de Sud, daca va continua sa inarmeze toate insulitele artificiale pe care le construieste in zona, a avertizat joi un oficial american cu rang inalt, citat de AFP. 

China "poate sfarsi prin a detine controlul operational si tactic al cailor maritime si aeriene" in aceasta regiune cheie pentru comertul international, a declarat la Pentagon comandantul fortelor americane din Oceanul Pacific, amiralul Harry Harris.  

Prin Marea Chinei de Sud tranziteaza anual "marfuri in valoare de 5.300 de miliarde dolari, dintre care 1.000 de miliarde destinate Statelor Unite", iar in zona se afla numeroase cabluri submarine de comunicatie, a reamintit el.  

Beijingul revendica drepturi de suveranitate asupra cvasitotalitatii Marii Chinei de Sud si desfasoara in zona enorme operatiuni de rambleiere a insulitelor, transformand recifele de corali in porturi, piste de aterizare si diverse infrastructuri.  

Americanii, care denunta "militarizarea" zonei, au detectat in ultimul timp prezenta unor baterii de rachete in Insulele Paracel si a unui radar sofisticat in Insulele Spratly.  

Amiralul Harris a mai afirmat ca Statele Unite vor intensifica patrularea navelor de razboi in zona, pentru a manifesta "libertatea navigatiei" internationale in Marea Chinei de Sud.   Vietnamul, Filipinele, Brunei, Malaezia si Taiwanul au si ele revendicari - care uneori se suprapun - asupra unei zone in regiune.  

"Comportamentul Chinei are ca efect izolarea" sa in regiune si "impulsioneaza celelalte tari sa actioneze" impotriva ei, si-a exprimat joi regretul secretarul american al Apararii, Ashton Carter. Aceste tari se intorc spre Statele Unite pentru a gasi sprijin, fie ca sunt aliati traditionali ai Washingtonului ca Japonia, Coreea, Australia sau Filipinele, fie "noi parteneri ca Vietnamul si India", a subliniat el.


26 februarie 2016 15:54
comentarii (1)

Comentarii (1)


FA SI TU BANI DIN INTERNET 2016-02-28 12:32:38
SALUT ! , VREI SA FACI BANI DIN INTERNET ? Nici eu nu am crezut la inceput , dar am ajus sa fac 50 de euro pe zi ! Intamplator am gasit un joc b.row.ser pe net, destul de diversificat, ce iti poate aduce numeroase beneficii financiare, surprinzator totul este cu bani reali. Ca tine de altfel, am crezut ca este o reclama la un site "lesinat". Totusi i-am dat o sansa si am observat, ca este destul de jucat si lumea chiar scoate bani. Oamenii fac retrageri de 50-100 de euro pe zi, au dezvoltat afaceri cu capital de peste 10 mii de euro. Toti banii sunt de la joc, INITIAL VA TREBUI SA CUMPERI ZIARE APOI SA LUPTI DE 10 ORI SI SA MUNCESTI, dupa aceste activitati vei primi sume de bani ,iar tu le vei investii in propriile afaceri,cum ar fi: fabrici de lactate, ziar propriu, unde poti publica articole, fabrici de lemne, universitati etc. Jocul este un simulator excelent al realitatii. Evident acesta necesita timp, la inceput bugetul tau va fi in jur de 3-4 lei pe zi. Totusi investind banii progresiv, dupa 2-3 saptamani poti ajunge la sume de 100-200 lei pe zi si tot asa. Tu decizi cand sa iti retragi banii pe card sau prin alte operatiuni bancare. Te astept , click : bit.ly/d4GD45s ...........rhrtu568568