• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Beijingul ar putea controla de facto Marea Chinei de Sud

Beijingul ar putea controla "de facto" Marea Chinei de Sud

China ar putea ajunge sa controleze "de facto" strategica Mare a Chinei de Sud, daca va continua sa inarmeze toate insulitele artificiale pe care le construieste in zona, a avertizat joi un oficial american cu rang inalt, citat de AFP. 

China "poate sfarsi prin a detine controlul operational si tactic al cailor maritime si aeriene" in aceasta regiune cheie pentru comertul international, a declarat la Pentagon comandantul fortelor americane din Oceanul Pacific, amiralul Harry Harris.  

Prin Marea Chinei de Sud tranziteaza anual "marfuri in valoare de 5.300 de miliarde dolari, dintre care 1.000 de miliarde destinate Statelor Unite", iar in zona se afla numeroase cabluri submarine de comunicatie, a reamintit el.  

Beijingul revendica drepturi de suveranitate asupra cvasitotalitatii Marii Chinei de Sud si desfasoara in zona enorme operatiuni de rambleiere a insulitelor, transformand recifele de corali in porturi, piste de aterizare si diverse infrastructuri.  

Americanii, care denunta "militarizarea" zonei, au detectat in ultimul timp prezenta unor baterii de rachete in Insulele Paracel si a unui radar sofisticat in Insulele Spratly.  

Amiralul Harris a mai afirmat ca Statele Unite vor intensifica patrularea navelor de razboi in zona, pentru a manifesta "libertatea navigatiei" internationale in Marea Chinei de Sud.   Vietnamul, Filipinele, Brunei, Malaezia si Taiwanul au si ele revendicari - care uneori se suprapun - asupra unei zone in regiune.  

"Comportamentul Chinei are ca efect izolarea" sa in regiune si "impulsioneaza celelalte tari sa actioneze" impotriva ei, si-a exprimat joi regretul secretarul american al Apararii, Ashton Carter. Aceste tari se intorc spre Statele Unite pentru a gasi sprijin, fie ca sunt aliati traditionali ai Washingtonului ca Japonia, Coreea, Australia sau Filipinele, fie "noi parteneri ca Vietnamul si India", a subliniat el.


26 februarie 2016 15:54
Modifică setările cookies