• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Bosnia-Hertegovina depune pe 15 ianuarie cererea de aderare la UE

Bosnia-Hertegovina depune pe 15 ianuarie cererea de aderare la UE 

Bosnia-Hertegovina va depune pe 15 februarie cererea oficiala de aderare la Uniunea Europeana.

"Am obtinut din partea presedintiei olandeze (in exercitiu a UE) o data, 15 februarie, pentru depunerea cererii noastre de aderare la UE", a declarat presedintele presedintiei colegiale a Bosniei-Hertegovina, Dragan Covic. 

"Consideram ca am facut suficiente progrese in aceasta faza pentru a adresa o cerere de aderare credibila", a subliniat Covic.  

Bosnia ar putea obtine statutul de stat candidat "la inceputul anului viitor", dupa care "totul se va desfasura in mod accelerat".  

Aspiratiile europene ale Bosniei au fost impulsionate printr-o initiativa comuna germano-britanica, lansata anul trecut pentru a incuraja dezvoltarea economica si reformele in schimbul fondurilor si al integrarii europene.  

Initiativa a urmat dupa ani de amanare a reformelor si dupa tulburarile civile din februarie 2014, alimentate de nemultumirea populatiei fata de inertia politica, somajul ridicat, de peste 40%, intr-o tara cu 3,8 milioane de locuitori, si coruptie.  

Comisia Europeana a anuntat ca va sprijini reformele din Bosnia cu 1 miliard de euro in urmatorii 3 ani, alte 500 de milioane urmand sa fie destinate investitiilor in infrastructura.


27 ianuarie 2016 13:35
Modifică setările cookies