• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Capsula spatiala Cygnus s-a desprins de Statia Spatiala Internationala si se va dezintegra, miercuri, deasupra Oceanului Pacific

Capsula spatiala Cygnus s-a desprins de Statia Spatiala Internationala si se va dezintegra, miercuri, deasupra Oceanului Pacific

Capsula americana Cygnus, care nu are astronauti la bord, construita de compania Orbital Science, s-a desprins de Statia Spatiala Internationala (ISS) marti, la trei saptamani dupa ce se conectase cu avanpostul orbital in cadrul unui zbor-test de reaprovizionare, a anuntat NASA, citata de AFP.

Dupa ce a fost decuplata de ISS cu ajutorul unui brat telescopic comandat de astronautii de la bordul statiei, capsula Cygnus a inceput sa pluteasca singura in spatiu, la ora 11.31 GMT, deasupra Oceanului Atlantic, a confirmat un comentator al postului NASA TV, care a difuzat in direct momentul desprinderii, potrivit Mediafax.
 
Capsula s-a indepartat apoi de ISS si va executa o serie de manevre cu ajutorul motoarelor sale orbitale, cu ajutorul carora va intra in atmosfera terestra, miercuri, unde se va dezintegra deasupra Oceanului Pacific, a precizat agentia spatiala americana.
 
Astronautii de pe ISS au umplut capsula Cygnus cu echipamente uzate si deseuri.
 
Conectata la ISS pe 29 septembrie, capsula americana a livrat la bordul statiei 589 de kilograme de echipamente si materiale, inclusiv alimente si imbracaminte pentru cei sase membri ai echipajului de pe ISS, alcatuit din trei rusi, doi americani si un italian.
 
Cygnus a fost lansata pe 18 septembrie de racheta Antares fabricata de Orbital Sciences de la Centrul de zboruri spatiale Wallps pe care NASA il detine pe o insula din apropiere de coastele statului Virginia.
 
Dupa retragerea din circulatie a navetelor americane, in 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele rusesti Soyuz - care au trei locuri - pentru a-si trimite astronautii la bordul ISS si plateste Rusiei suma de 70,7 milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.
 
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
 
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

22 octombrie 2013 17:18
Modifică setările cookies