• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Casa Albă anulează un program al NASA pentru monitorizarea gazelor cu efect de seră

Casa Albă anulează un program al NASA pentru monitorizarea gazelor cu efect de seră

Casa Albă a suprimat un program al NASA pentru monitorizarea în atmosferă a dioxidului de carbon şi metanului, gaze considerate responsabile pentru încălzirea planetei, a indicat vineri pentru AFP un purtător de cuvânt al agenţiei spaţiale care a confirmat astfel o informaţie publicată în jurnalul Science, screi Agerpres.

Cu un buget anual de 10 milioane de dolari, programul Carbon Monitoring System (CMS) a fost conceput pentru identificarea surselor de emisii şi a scurgerilor de dioxid de carbon şi crearea de modele de înaltă rezoluţie a fluxului acestor gaze cu efect de seră, se arată în articolul publicat joi în jurnalul ştiinţific american.
 
''Administraţia preşedintelui Donald Trump a ucis discret CMS'', scrie Science calificând această decizie drept ''ultimul atac de amploare împotriva ştiinţei climei'', operat de Casa Albă.
 
Potrivit Science, NASA ''a refuzat'' să furnizeze un motiv al acestei anulări, altul decât ''constrângerile bugetare şi priorităţile mai presante privind bugetul ştiinţific''.
 
Jurnalul l-a citat de asemenea pe Steve Cole, un purtător de cuvânt al NASA, subliniind că acesta nu a făcut nicio menţiune cu privire la anularea CMS în urma adoptării bugetului în luna martie de Congresul SUA, fapt ce "a permis intrarea în vigoare a iniţiativei administraţiei".
 
Purtătorul de cuvânt a precizat joi seara pentru AFP că preşedintele american a propus anul anterior desfiinţarea programului CMS precum şi a altor patru misiuni ştiinţifice ale NASA.
 
Conform spuselor sale, după îndelungi deliberări, Congresul a decis menţinerea finanţării celor patru misiuni însă, deoarece CMS nu a fost menţionat, acesta a fost suprimat. El a descris acest proces drept o colaborare între parlamentari şi executiv.
 
Subvenţiile alocate deja vor fi onorate, însă nu va mai fi lansat niciun alt studiu nou, a precizat el.
 
Preşedintele american s-a arătat mereu sceptic în legătură cu încălzirea globală şi chiar a susţinut, înaintea de alegerea sa în funcţie, că acest fenomen este o ''invenţie'' a Chinei.

11 mai 2018 15:29
Modifică setările cookies