• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Circa 200 de detinuti ar putea fi eliberati la intrarea in vigoare a noului Cod penal

Circa 200 de detinuti ar putea fi eliberati la intrarea in vigoare a noului Cod penal

Circa 200 de detinuti, in majoritate condamnati cand erau minori sau aflati in ultima perioada de executare, ar putea fi eliberati la intrarea in vigoare a noului Cod penal, estimeaza Ministerul Justitiei (MJ), care precizeaza ca evaluarea cazurilor nu este finalizata.

MJ arata, intr-un comunicat de marti, ca la nivelul tuturor penitenciarelor s-au constituit si functioneaza, conform HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 si OUG 116 din 23 decembrie 2013, comisii mixte, formate din judecatori, procurori si personal administrativ, care au rolul de a evalua incidenta legii penale mai favorabile in cazul tuturor persoanelor aflate in executarea pedepselor si masurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementari penale si procesual penale.
 
Potrivit legii, explica ministerul, modificarea unei pedepse ori a unei masuri educative definitiv aplicate reprezinta atributul exclusiv al instantei de judecata, comisiile avand "doar dreptul de a sesiza instantele competente, in situatiile in care apreciaza ca se impune modificarea sanctiunii, ca urmare a succesiunii in timp a legilor penale".
 
Pana la 10 ianuarie, comisiile au analizat situatia a aproximativ 24.000 de detinuti din totalul celor 30.680 aflati in inchisorile din Romania.
 
"In urma acestei analize partiale, s-a constatat ca intr-un numar de aproximativ 150 de cazuri se impune sesizarea instantelor de judecata, pentru ca acestea sa se pronunte asupra eventualei incetari a executarii pedepsei la data intrarii in vigoare a Noului Cod penal sau in imediata apropiere a acestei date. Facem precizarea ca cele mai multe astfel de cazuri sunt reprezentate fie de fapte savarșite in timpul minoritații, fie de condamnari aflate in ultima perioada de executare", arata MJ.
 
In acelasi context, MJ precizeaza ca impactul imediat al intrarii in vigoare a noului Cod penal asupra detinutilor "se estimeaza a fi de ordinul a 200, sub rezervele mentionate, in sensul ca evaluarea nu este finalizata, iar hotararea in fiecare caz in parte va apartine exclusiv instantei de judecata".
 
Noul Cod penal va intra in vigoare la 1 februarie.

14 ianuarie 2014 18:05
Modifică setările cookies