• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Conflictul diplomatic dintre Haga si Ankara escaladeaza. Rutte exclude posibilitatea ca Olanda sa ceara scuze Turciei

Conflictul diplomatic dintre Haga si Ankara escaladeaza. Rutte exclude posibilitatea ca Olanda sa ceara scuze Turciei

Premierul olandez Mark Rutte a exclus duminica posibilitatea de a-si cere scuze din partea Guvernului turc pentru tensiuni, dar si-a exprimat speranta ca va exista o detensioare a situatiei, relateaza AFP.

“Este exclus sa fie formulate scuze, ei ar trebui sa isi ceara scuze pentru ceea ce au facut ieri (sambata – n.r.)”, a declarat Rutte pentru AFP, potrivit News.ro.
 
“Este o cerere complet imposibila si nebuneasca”, a adaugat el.
 
Guvernul olandez a decis sambata sa interzica aterizarea avionului ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, care urma sa participe sambata la un miting, la Rotterdam, inainte de referendumul din 16 aprilie pentru sporirea prerogativelor prezidentiale.
 
Erdogan a acuzat Ankara de fascism si a sugerat ca ia in calcul posibilitatea de a le interzice diplomatilor olandezi accesul in Turcia.
 
Premierul olandez Mark Rutte i-a atras atentia lui Erdogan ca “intrece limita”.
 
In cursul serii de sambata, ministrul pentru Familie a ajuns cu masina la Rotterdam, dar a fost oprita sa intre in Consulat si a fost escortata la granita cu Germania.
 
Incidentul a dus la izbucnirea unui miting violent in fata Consulatului Turciei la Rotterdam. De asemenea, manifestanti turci au aruncat cu oua si portocale in Consulatul Olandei la Istanbul si in Ambasada Olandei la Ankara. Ambele fusesera inchise din motive de siguranta.
 
Ministerul turc de Externe a transmis Olandei sa nu isi trimita inapoi ambasadorul la Ankara o perioada de timp.

13 martie 2017 10:50
Modifică setările cookies