• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Confruntari armate la granita dintre Kosovo si Macedonia: 8 politisti si 14 membri ai unei grupari armate au murit. UE face apel la evitarea escaladarii violentelor

Confruntari armate la granita dintre Kosovo si Macedonia: 8 politisti si 14 membri ai unei grupari armate au murit. UE face apel la evitarea escaladarii violentelor

Opt politisti macedoneni si 14 membri au unei grupari inarmate calificati drept 'teroristi' de autoritati au fost ucisi in confruntarile incepute sambata in orasul Kumanovo, din nordul Macedoniei.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne macedonean, Ivo Kotevski, a declarat intr-o conferinta de presa ca 37 de ofiteri de politie au fost raniti in timpul operatiunii lansate sambata la Kumanovo. El a precizat ca nu exista victime in randul civililor.
 
Guvernul de la Skopje a decretat doua zile de doliu national, iar presedintele Gheorghi Ivanov a convocat Consiliul de securitate, invitand si liderii opozitiei si ai principalelor formatiuni ale etnicilor albanezi.
 
Politia macedoneana a precizat sambata ca a actionat pe baza unor informatii referitoare la indivizi inarmati ''infiltrati'', dintr-o tara vecina (presa locala sustinand ca este vorba de Kosovo, populata majoritar de etnici albanezi), care intentionau sa comita ''acte teroriste'' in Macedonia.
 
Situatia din nordul Macedoniei este de natura sa sporeasca ingrijorarea Occidentului fata de stabilitatea in Macedonia, unde acuzele reciproce dintre guvern si opozitie au aruncat tara intr-o grava criza politica.
 
Uniunea Europeana s-a declarat ''profund preocupata'' de confruntarile din nordul Macedoniei, unde o operatiune a fortelor de ordine in orasul Kumanovo s-a soldat cu moartea a opt politisti si 14 membri ai unei grupari inarmate, informeaza AFP, preluata de Agerpres.
 
''Trebuie evitata orice escaladare ulterioara a violentei, in interesul stabilitatii generale a tarii'', a declarat comisarul european pentru extindere Johannes Hahn.
 
El le-a cerut autoritatilor si tuturor liderilor politici si comunitari sa coopereze pentru reinstaurarea calmului si pentru desfasurarea unei anchete complete despre evenimentele de la Kumanovo, ''cu obiectivitate si transparenta, in cadrul legal''.

10 mai 2015 18:07
Modifică setările cookies