• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Coreea de Nord a efectuat primul test reusit de bomba cu hidrogen, cea mai distrugatoare arma de pe Pamant

Coreea de Nord a efectuat primul test "reusit" de bomba cu hidrogen, cea mai distrugatoare arma de pe Pamant  

Coreea de Nord a anuntat ca a efectuat primul test "reusit" de bomba cu hidrogen, un avans important in programul ei nuclear, daca se confirma, la cateva ore dupa ce a fost detectat un cutremur ce parea a fi artificial, in apropierea unui sit de testare nucleara, informeaza Yonhap, AFP si Reuters.  

"Primul test de bomba cu hidrogen a fost finalizat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinarii strategice a Partidului Muncitoresc" la putere, a anuntat televiziunea de stat nord-coreeana.

Bomba cu hidrogen sau termonucleara este cea mai distrugatoare arma de pe Pamant. Aceasta a fost dezvoltata dupa ce au fost folosite bombe nucleare in Japonia in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, relateaza intr-un material documentar din Bangkok agentia DPA.  

Prima bomba cu hidrogen, testata in noiembrie 1952 de catre SUA a degajat o energie echivalenta cu 10 megatone de TNT (trinitrotoluen), aproximativ de 1.000 de ori mai puternica decat cea lansata asupra Hiroshimei cu sapte ani inainte.  

In componenta acestui nou tip de bomba, doua tipuri de hidrogen - deuteriu si tritiu - fuzioneaza dand heliu, eliberand astfel energie.  

O bomba cu hidrogen foloseste o reactie initiala de fisiune pentru a produce temperaturi mari necesare pentru o reactie mai puternica de fuziune.  

Dupa mai putin de un an de la testul american cu bomba termonucleara, Uniunea Sovietica si-a testat propria bomba-H, lansand o cursa de producere a mai multor ''superbombe''.  

Cea mai puternica bomba-H detonata vreodata - si totodata cea mai mare explozie provocata vreodata de om - a fost folosita de sovietici in 1961. Cunoscuta si ca Bomba-Tar, ea a avut o putere echivalenta cu 50 megatone de TNT. 


6 ianuarie 2016 10:24
Modifică setările cookies