• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Criza din Ucraina. Congresul SUA vrea sanctiuni pentru Kiev. Presedintele Frantei: Situatia de acolo e grava

Criza din Ucraina. Congresul SUA vrea sanctiuni pentru Kiev. Presedintele Frantei: "Situatia de acolo e grava"

Guvernul american discuta cu Congresul despre posibilitatea impunerii unor sanctiuni Ucrainei, o "ara afectata de grave tulburari politice, a anuntat joi diplomatia americana", relateaza AFP.

Washingtonul a evocat deja, in mai multe randuri, ipoteza adoptarii unor sanctiuni impotriva Kievului, iar oficiali de cel mai inalt rang din cadrul Executivului american, inclusiv presedintele Obama, au reactionat fata de criza. Vicepresedintele Joe Biden l-a sunat in doua randuri pe presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, scrie Mediafax.
 
In pofida "admonestarilor", Statele Unite sunt foarte reticente sa impuna sanctiuni politice sau economice Ucrainei. In schimb, Guvernul american intentioneaza sa mentina presiunile asupra Kievului, iar secretarul de Stat John Kerry a discutat joi, intr-o conferinta telefonica, cu sase lideri ai opozitiei angajate in miscarea proeuropeana de contestare.
Kerry "a insistat asupra sustinerii neclintite a Statelor Unite fata de aspiratiile europene democratice ale poporului ucrainean", a anuntat Departamentul de Stat.
 
John Kerry se va intalni cu liderii opozitiei ucrainene, in Germania
 
John Kerry se va intalni cu principalii lideri ai opozitiei ucrainene, cu prilejul Conferintei de Securitate de la München, in Germania, au anuntat joi seara oficiali americani de rang inalt, citati de AFP.
 
Opozitia ucraineana s-a mobilizat in urma refuzului lui Ianukovici, la sfarsitul lui noiembrie, de a semna un acord cu UE, si faptului ca a preferat o apropiere de Moscova. Protestele s-a intensificat de aproximativ doua saptamani, in contextul adoptarii unor legi care permiteau dispersarea brutala a manifestatiilor. Legile controversate au fost abrogate marti.
 
Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici le-a propus liderilor opozitiei Arseni Iateniuk si Vitali Kliciko sa conduca Guvernul, insa ei au refuzat.

François Hollande: Situatia din Ucraina este grava si necesita "mai mula vigilenta"
 
Presedintele francez François Hollande a apreciat joi, dupa o intalnire cu premierul polonez Donald Tusk, ca situatia din Ucraina este "grava" si necesita "mai multa vigilenta", relateaza AFP.
 
El a subliniat ca "puterea ucraineana trebuie sa inceteze (...) represiunile, deoarece manifestatiile sunt, de fapt, pasnice".
Hollande a mentionat ca acordul de asociere cu Uniunea Europeana este o propunere in continuare "valabila" pentru Ucraina.
 
"Sarcina principala in ziua de astazi, despre care am vorbit (cu Hollande), este evitarea unui scenariu dramatic si noi vedem ca acest lucru este posibil", a declarat premierul polonez. "Trebuie sa ajutam Ucraina ca ea sa poata lua decizii suverane si ca aceste decizii sa fie luate la Kiev", a adaugat Tusk, referindu-se la o posibila ingerinta a Rusiei.
 
Ucraina se confrunta cu o criza politica fara precedent, dupa ce Administratia Viktor Ianukovici a refuzat, in noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana, preferand apropierea de Rusia. Protestele s-a intensificat de aproximativ doua saptamani, in contextul adoptarii unor legi care permiteau dispersarea brutala a manifestatiilor. Legile controversate au fost abrogate marti.

31 ianuarie 2014 07:50
Modifică setările cookies