• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
CSM sesizeaza CCR pentru conflict intre institutiile statului in cazul OUG privind modificarea Codurilor penale

CSM sesizeaza CCR pentru conflict intre institutiile statului in cazul OUG privind modificarea Codurilor penale

Mariana Ghena, presedintele CSM, este hotarata sa sesizeze CCR pentru conflict intre institutiile statului in cazul OUG privind modificarea Codurilor penale, a declarat presedintele Klaus Iohannis, dupa sedinta Consiliului Superior al Magistraturii.

"Am aflat opinia membrilor CSM si pot sa o spun din punctul meu de vedere doamna presedinte a CSM este hotarata sa sesizeze CCR pentru un conflict intre institutii. De asemenea, am constatat in cursul discutiilor ca toti membrii CSM sunt solidari cu presedintele CSM", a spus Iohannis, dupa ce a participat la sedinta CSM, potrivit Agerpres.

El a explicat ca prezenta sa la CSM se datoreaza faptului ca exista o "situatie total neobisnuita, Guvernul aproband o OUG noaptea, fara ca acest act normativ sa fi fost pe ordinea de zi a Executivului, fara avizul CSM".

"Eu plec multumit de aici fiindca am putut sa constat, in primul rand, o solidaritate in interiorul CSM, o solidaritate cu presedinta CSM si, din discutiile cu membrii CSM, am putut sa aflu ca practic intreg sistemul este de partea CSM. Justitia in Romania este independenta, iar magistratii sunt indignati de felul in care s-a tratat aceasta chestiune foarte sensibila - chestiunea modificarii Codului penal si a Codului de procedura penala prin OUG noaptea, fara aviz", a aratat Iohannis.

In opinia sa, conflictul intre institutiile statului este evident in acest caz. "Este important in primul rand sa vedem ca exista acest conflict si sa fie sesizata CCR, dupa care CCR cu siguranta are libertatea sa decida, dar are inclusiv libertatea sa anuleze acest act normativ", a mentionat seful statului.

Intrebat daca este vorba despre o ordonanta data cu dedicatie, presedintele Iohannis a precizat ca nu doreste sa intre in detalii.

"Nu vreau sa intru in astfel de detalii, au fost multe luari de pozitie si multa lume a spus cu punct si virgula ca sunt acte normative cu dedicatie, au fost vehiculate nume, insa nu aceasta este problema. Problema este ca in acest fel cum a procedat Guvernul nu se poate proceda intr-un stat de drept, ori Romania este si vrea sa ramana un stat de drept. Daca Guvernul nu intelege acest lucru, atunci se vor face pasii prevazuti de Constitutie. (...) Eu nu am abandonat absolut deloc ideea ca Romania este si ramane un stat de drept, pentru asta sunt eu presedinte si pentru asta fac actiunile pe care le fac si le voi face in continuare", a afirmat presedintele Iohannis.

El a subliniat ca Guvernul va trebui sa explice public de ce considera prioritara modificarea Codurilor penale.

"Este inadmisibil sa tot fuga de presa si de explicatii. A fost, parerea mea, foarte inadecvat felul in care Guvernul a prezentat aseara aceste concluzii si acte normative. La un moment dat, Guvernul va trebui sa dea socoteala, sa explice romanilor de ce a procedat asa si nu altfel", a spus seful statului.

Intrebat daca intentioneaza sa faca o vizita si Avocatului Poporului, seful statului a raspuns: "Asta discutam mai tarziu".
 


1 februarie 2017 11:04
Modifică setările cookies