• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cumintenia Pamantului va fi expusa la Muzeul National de Arta al Romaniei, din 30 mai

”Cumintenia Pamantului” va fi expusa la Muzeul National de Arta al Romaniei, din 30 mai

Sculptura ”Cumintenia Pamantului” a lui Constantin Brancusi va fi expusa la Muzeul National de Arta al Romaniei din 30 mai, a anuntat luni Dragos Neamu, directorul Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, intr-o conferinta.

Lucrarea ”Cumintenia Pamantului” se afla la Muzeul National de Arta al Romaniei, nefiind expusa. MNAR a prelungit contractul de comodat, semnat initial pentru sase luni, pentru opera lui Brancusi pana la finalul acestui an.
 
Pe 31 octombrie 2016, ca urmare a deciziei Ministerului Culturii, Muzeul National de Arta al Romaniei a transferat la sediul sau lucrarea ”Cumintenia Pamantului” de Constantin Brancusi. Drept urmare, expunerea lucrarilor marelui sculptor din sala omonima a Galeriei de Arta Romaneasca Moderna va fi reconfigurata, adaugandu-i-se un continut informational si educativ specific, anunta MNAR.
 
Lucrarea ”Cumintenia Pamantului” a fost realizata in 1907 si expusa pentru prima data la Bucuresti in 1910. In 1911, Constantin Brancusi a vandut sculptura ”Cumintenia Pamantului” inginerului Gheorghe Romascu. In 1957, regimul comunist de la Bucuresti i-a confiscat abuziv lucrarea si, astfel, ea a fost expusa, pentru urmatoarele decenii, la Muzeul National de Arta al Romaniei. In 2012, mostenitorii lui Gheorghe Romascu au primit inapoi sculptura, in urma unui proces de retrocedare.
 
Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.
 
Proprietarii sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2016, suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.
 
Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocata de Guvern si era nevoie ca 6 milioane de euro sa fie colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice.
 
Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala ”Brancusi e al meu”, menita sa sustina cumpararea de catre statul roman a sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, iar suma stransa pana pe 30 septembrie, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, a fost de 1.163.032 de euro.

15 mai 2017 14:53
Modifică setările cookies